Followers

Friday, December 31, 2010

i regard it as the first love

Assalamualaikum,




Kontobesil betul tajuk kali ni. Aku malas na cakap panjang kot. It's just few things that mesmerized me and wanna spill it here. U never now how was it when I say it's MESMERIZED me.



Bercakap tentang ini. Ada satu yang berbekas di hati. Betul- betul berbekas. Sungguh.




Kerana kami membesar bersama, remaja bersama. Dan berkongsi cerita bersama. Dialah satu- satunya.




Orang kata cinta pertama sampai ke akhir usia. Bukanlah dia masih memberi bekas seperti bekasnya yang dahulu namun sisa- sisa tetap selamanya akan ada. Ya, mungkin ke akhir usia.




Said : 

As sweet and musical
As bright Apollo's lute, strung with his hair
And when the LOVE speaks, the voice of all the gods
Make heaven drowsy with the harmony.







Enough said.



meter dan kilometer



Assalamualaikum,




Aku tahu benda tu bukanlah baek untuk seorang budak perempuan 
seperti aku. Aku tahu. Tapi entahlah, aku tak tahu kenapa begitu.
Begitu laku aku. Entahlah. Jika aku punya jawapan pasti akanku 
karang dan tulis hikayatkan, Namun aku sendiri kurang pasti dengan senak-senak yang bergumpal dalam dada lantas apa yang menghurung 
masih lagi kekal disitu. Kenapa juga begitu lakuku.




Ya, setiap manusia itu ada silap yang dilakukan tanpa sedarnya.



Kau harus maklum itu. 




Mungkin juga kerana jarak yang berpuluh kilometer dari DIA dulu 
sudah menjadi beratus atau mungkin beribu kilometer maka harus juga aku hilang tali- tali yang mengekang aku. Sehingga aku berlari ke lurah hitam semahu aku.





Ampunkan aku Tuhan aku. 



Misi : Meter.






PS : Ouh ya. Kau baru saja kenal aku. 





Wednesday, December 29, 2010

UNTUKMU WANITA



 Assalamualaikum,


Allah berfirman, dengan maksud :



"Ketika Aku menciptakan seorang wanita, ia diharuskan untuk menjadi seorang yang istimewa.


Aku membuat bahunya cukup kuat untuk menopang dunia; namun, harus cukup lembut untuk memberikan kenyamanan."


"Aku memberikannya kekuatan dari dalam untuk mampu melahirkan anak dan menerima penolakan yang seringkali datang dari anak-anaknya."


"Aku memberinya kekerasan untuk membuatnya tetap tegar ketika orang-orang lain menyerah, dan mengasuh keluarganya dengan penderitaan dan kelelahan tanpa mengeluh."


"Aku memberinya kepekaan untuk mencintai anak-anaknya dalam setiap keadaan, bahkan ketika anaknya bersikap sangat menyakiti hatinya."


 
"Aku memberinya kekuatan untuk mendukung suaminya dalam kegagalannya dan melengkapi dengan tulang rusuk suaminya untuk melindungi hatinya."

 

"Aku memberinya kebijaksanaan untuk mengetahui bahwa seorang suami yang baik takkan pernah menyakiti isterinya, tetapi kadang menguji kekuatannya dan ketetapan hatinya untuk berada disisi suaminya tanpa ragu."



"Dan akhirnya, Aku memberinya air mata untuk dititiskan. Ini adalah khusus miliknya untuk digunakan bilapun ia perlukan."





Jadilah wanita itu. Seperti itu. Disisi Tuhanmu.




Monday, December 27, 2010

tengah sedih ni haaaa! Ngap orang kang!





Assalamualaikum.




HUHUHUHU )=


= Saya na minta maaf kepada sesiapa yang menaruh harapan supaya saya bagi goal kepada TSU tadi.


= Saya na minta maaf sebab saya macam ta larat na kejar bola. 


= Saya minta maaf kepada team lawan kerana tertinggi suara ketika geng anda merempuh saya ketika saya bawa bola.


= Saya minta maaf kerana tidak dapat contribute kepada TSU. Saya da lame ta maen.


= Saya minta maaf kalau muka saya sangat garang waktu itu. Dan juga saya sendiri garang, memang certain circumstances saya begitu. Ya, saya terlebih hormon self defensive. Maaf sebab saya tak tersengaja sound dak akaun ni. Huuu.


= Maaf dan maaf serta maafkanlah segala kesalahan saya. Saya akan cuba buat yang terbaik untuk match seterusnya. InsyaAllah. 



Yang ikhlas,
-striker pancit-




Ouh ya, there was a friend who asked me " Tyra, help me. How to forget someone that we love? "


And I said to her, " It's hard, verily. U need to sacrifice half of u. Don't let yourself wallow in the feeling. Deny it no matter what and please believe that u will get someone better than him."


And I asked her " Who's that guy? Kindly if u please, let me know? " Pandai na taw rahsia orang. Hee.


It's even more hard when it comes to it's the first time u falling, dear. 


Okay, lari topic.

 I miss u all senioritas! )=

Please make me smiles!






Sunday, December 26, 2010

English Royals Debate : Lets make a move!




Assalamualaikum,





Okay, mari kita sambung bercerita ye? Grasping of what I'm going to tell u guys? Click HERE before u proceed with this. Hadeh, oksigen! Saya perlukan oksigen. Letih kot, muka sunburn suda, tadi practice futsal dekat Pavilion ( Pusat Sukan USIM ). Kali ni jadi striker, haha. 
Striker yang cepat pancit. Lame ta maen, ouh ya.Demi TSU, kalau menang boleh wakil masuk Liga Futsal kot. BESH! Heee (=


____________________________



" I'm feeling like I don't belong to this place. Seriously I am wishing that whenever I open my eyes, I am not here. Maybe at D323, or maybe somewhere else but not here. "



Itulah bicara hatiku. Cehh, terer kot hati aku berbicara dalam enggelish bagai. Haha. Naseb baek la ade teammates yang sentiasa memberi support dan senioritas yang suka buat lawak gaban yang menutup segala resah gelisah di jiwa.



" Let's do it, we just want to have fun instead of learning something new, "



It's not secondary school debate which u got the title three week before the date, u know which side u are, which speaker u are. When it comes to royals u know the motions, and decide all those things in totally fatal 30 minutes before it starts. Got it? U never have a slight idea what's the motions about and so on. That is why, I'm freaking out. No kidding. Not even a bluff. And we have 20++ universities altogether to fight for the battle.


morning, breakfast together





Shoot : Sis Ratna




Motion's screen



US :)







We, consist of me, Saiful, Amirul and Safwan are USIM Junior 2. Kalo uni laen eventhough dorang under junior tapi they're consist of second third year. And we? FOUNDATION. So, don't expect us too much. We're totally newbies in Australasian ( debate format ), we're not aiming the goblet. Huu.





Haish, ta ley na upload gambar ni. Ta best kan? I wish to show u guys all the pics, ta pe lah. Story dulu, nanti try upload gambar lagi. Okay so the first motion was :



TH would endorse the right to nuclear weapon.
Vs : IIUM Junior 2
Side : Government
Speakers : Saiful, Amirul, Safwan.
Reply Speech : Amirul
Motions : Fall ( means : we lost )


Second : 

TH would not give mandatory death to it's drug traffickers.
Vs : UNIMAP
Side : Opposition
Speakers : Saiful, Atyrah, Safwan
Reply Speech : Atyrah
Motions : Fall ( we won )


Third :

TH will make dating websites compensates for cheated spouses
Vs : UMK Junior 1
Side : Government
Speakers : Atyrah, Amirul, Safwan
Reply Speech : Amirul
Motions : Fall ( we lost )


Fourth, screwed motions! Fengsannn~


Something related to financial liberalisation, cant remember the motions. Pretty long.
Vs : UTP
Side : Opposition
Speakers : Saiful, Amirul, Safwan
Reply Speech : Amirul
Motions : Accepted ( we lost )



Last :

TH would give the right to election's candidates to share the constituency of extremely close votes margin.

Vs : UMK Junior 2
Side : Oppostion
Speakers : Saiful, Amirul, Atyrah
Reply Speech : Amirul
Motions : Fall ( we won )


So, we won 2 out of 5 round in the preliminary and didn't break to quarter. Sokay, first attempt. So, I've experienced the first, second, and third speaker. And I think my best position is Second, third okay jugak. They said I am sarcastic enough to be the third, haha. BRAG. Love it to be the third. Tapi I prefer more second. And first speaker! I'll ruin your bench if Im being the first. Gross! Haaa. 




I've never expected this to happen between us___________________



To be continue. (=



Peeps, ade orang tu totally brag by saying that now he realised that so many people loves him. Duh, haha. Vain la you. Perasan.







Friday, December 24, 2010

nothing to do with you





Assalamualaikum.


Ya saya sudah buat keputusan, saya sudah tekadkan fikiran, hati dan perasaan. Cehh.




Mungkin saya perlu menjadi diri saya yang dahulu, dingin dan beku. Saya membuka ruang yang terlalu luas untuk yang tak sepatutnya mendekati saya, lebih baik saya jadi diri saya yang dulu. Biarlah begitu.


Ya, ya. Saya akan fokuskan semua pada apa yang saya cinta. Apa, bukan siapa. Eh, sebenarnya saya tak pernah cintakan sesiapa. Apakah? Ya, benarlah. Jadi, biarlah






-- Biarlah saya mengetuk- ngetuk kepala saya sampai terkebil- kebil mata nih untuk study dan menelaah lecture notes saya.


-- Biarlah tangan saya lenguh kerana menyiapkan assignments yang diberi pensyarah.


-- Biarlah saya terpaksa put aside passion yang saya tak boleh stick with it untuk sementara waktu. Walaupun sakit, biarlah.


-- Biarlah saya mata saya lebam dan sembab kerana stay up malam- malam untuk membaca apa- apa yang saya perlu baca sebagai persediaan kepada motions debate.


-- Biarlah badan saya lenguh- lenguh lumpuh disebabkan kena hempap masa main futsal atau jatuh tergolek di atas court masa spare.



-- Biarlah saya sakit kepala dan selsema menunggu bas untuk pergi dan balik dari kuliah.


-- Biarlah saya main swing sorang- sorang dekat playground kalau saya rasa sedih yang teramat sangat.



-- Biarlah saya duduk bawah pokok yang hampir tidak berdaun malam- malam bila saya rasa saya perlu bersendirian. 



BIARLAH. Biarlah saya dengan cara saya.



Biar saya buat apa yang saya cinta, yang penting tidak jauh dan tidak leka dari DIA.



Saya tak mahu sesiapa mengganggu dan mengusik lagi... Cukup- cukuplah. Allah, bimbing saya.





NOta : Ouh, ya. Sebelum terlupa, minggu depan saya ada match futsal. Doakan team saya melangkah ke final. Ye, saya diserap masuk kembali ke dalam team TSU. Biarlah sakit, saya bahagia. (=











Thursday, December 23, 2010

impian setiap perempuan : bergelar ibu





Assalamualaikum,



Minggu lepas diumumkan ada match inter- tamhidi, sports match. Futsal, bola jaring, bola tampar, badminton and ping pong. Pilihan aku ape? Mestilah futsal. Even jarang spare, kalo na maen cenggitu tu boleh la layan. Hik. So aku join la wakil TSU, tapi oleh kerana aku kan ta de kat kampus 4-5 hari ni, so name aku kena kick out daripada list. Wuuu, na maen! Sedih. Tapi ta pelah. Ta de rezeki, lagi pun aku ta sedia na bagi muka ni sunburn  haa. Nanti kan muka jadi zebra lak. Berbelang bagai. Huih. Tamau ai.



SO, masa semua orang kalut dengan match hari ni, selepas kuliah aku meminggirkan diri, ayat frust nye hai. Ta de la, aku pergi makan dengan beberapa orang kawan, so masa tengah makan- makan tu kawan ni dapat call. Dia cakap- cakap sal pregnancy test so on, rupa- rupanya kazen dia umur 20, pregnant anan sulung. Aku macam, wah! Ibu muda. Sudah hampir sempurna menjadi seorang perempuan, wanita. Aku stalk dia cakap apa, tetiba aku ade idea na post pasal benda alah ni.


Buat anak ibu, 

Mengandungkan kamu anak ibu adalah anugerah terindah buat seorang wanita, seperti ibu. Sudah sempurna lah fitrah yang Pencipta kita gariskan untuk seorang hamba yang bergelar wanita di atas muka bumi Tuhan ini. Ibu gembira, ibu bahagia. Di usia remaja, ketika darah masih muda, masih bergelora. Saat bersama teman- teman pasti ada yang bercerita 



" Aku mahu anak sembilan, mesti seronok! "

" Aku na dua pasang anak kembar kot, empat dah cukup "

" Aku nak kena cari laki hensem biar anak- anak aku tambah segak macam mak ayah dia! "


Itu semua biasa. Mereka terlalu gembira memasang cita. Untuk bahagia, bersama orang dicinta. Namun, anak ibu bukan semudah itu untuk menjadi seorang ibu. Oleh kerana suatu hari nanti ibu sedar yang ibu akan menjadi seorang ibu, maka ibu akan berusaha untuk menjadi seorang ibu yang baik sedari hari ini, saat ini, untuk anak- anak ibu, tidak kiralah berapa jumlahnya.






Kerana nanti ibu mahu dipilih oleh lelaki yang baik untuk menjadi ayah kepada anak- anak ibu maka ibu mestilah terlebih dahulu jadi wanita yang baik. Kan sayang? Kerana seorang lelaki yang baik dia sentiasa mengingati rukun rumah tangga hingga ke syurga iaitu untuk mendapatkan zuriat yang baik haruslah menyediakan ibunya yang terbaik. Mungkin ibu bukanlah yang TERBAIK itu, tapi cukuplah yang terbaik untuk ayah anak- anak ibu nanti yang ibu tak tahu siapa dia. InsyaAllah (=



Anak- anak ibu,

Ya, ibu akan mempersiapkan diri ibu untuk menjadi ibu yang terbaik kepada anak- anak ibu. Ibu mahu anak- anak ibu bangga dengan ibu. Bukanlah bangga dengan kecantikan yang ibu miliki, bukan juga bangga dengan harta yang ibu ada, bukan juga bangga dengan pangkat besar yang ibu pegang. Bukan itu anak- anak ibu. Ibu mahu anak- anak ibu bangga walaupun anak- anak ibu tidak tahu tapi Tuhan tahu yang ibu telah berusaha untuk menjadi seorang ibu semenjak awal usia remaja ibu. Itu bekal ibu, selain doa dari anak- anak ibu kelak bila ibu sudah tiada. Bagaimana ibu berusaha menjadi ibu dalam erti kata sebenarnya?






BERSAMBUNG di entries seterusnya.......................................



Selang dengan Royals English Debate tu ye? Chill (=





Wednesday, December 22, 2010

English Royals Debate : Journey Begin





Assalamualaikum,


Puuhhhhhhhhh! Puuuuiiiiiiiiiiihhhhhhhhhh! Puh! Puh!
Adeh, penat gitu tiup Adik Sebutir Pasir Di Kaki ni haa, banyak sangat dedebu cinta dekat sini sebab tuan dia ta hapdet. Okay,, Royals da habes. Kami menang-gung kekalahan bak kata Saiful. HAHA.




Jom, review sikit apa yang jadi dekat UTHM selama 6 hari 5 malam di sana. (=






- Bertolak lebih kurang pukul 3 bersama hujan renyai- renyai, tunggu bas dekat Nilam, terkejut cimpanzi kot nengok bas yang datang. Bas buruk, hadeh. 
Semput pulak tu haaa. Huk.



 Atas bas duduk sorang, ikhtilat u olls. 


Me and Kak Sarah.


Sampai dekat sane lepas maghrib kot. Bila sampai dorang cakap dah uruskan semua untuk kitorang termasuk penginapan dan semua benda. 
So lenggang kangkung pergi dekat diorang punya DKA.









Yang ini masa taklimat. Taklimat untuk semua English Debaters, yang BM and BA ta mix. So sejam kot stuck kat sini. Snap situ sini, ta fokus pun~
Heee (=







Kasut sape?


Dah sudah taklimat, pergi Kolej Kediaman Tun Fatimah. Saya ta de bilik sebab saya sorang budak tamhidi perempuan. So kena duduk dengan runner. Huuu, sedih kan?  Tapi ta pelah. Saya lepak je kat bilik seniorita saya. Hee (=


Lepas tu kami turun makan dekat Cafe Tun Ismail ( laki punye ), bersama semua (=





Kiteorang punya goodies bag. Ade kerepek dalam tu, t shirt, and buku program, n so on. Ta ingat. Hee (=






Kami sedang makan- makan dekat cafe Tun Ismail ( Kolej Kediaman )



Bro Fawaz, Bro Zul, Bro Fazli. Masa ni students UIA baru sampai. Dorang usha sambil buat muka degrade. Jahat kan? Haha




 Saya taw senior saya tak senonoh. Sebenarnya Bro Fazli na suapkan roti kat Bro Zul, dia nganga mulut dari jauh kot. Bro Fawaz plak tengah bongkok ambik barang jatuh. So jadilah snap macam ni. HAHA, no offences.





Shoot : Kak Ratna.
She's good in snapping.

Akak Ratnasari. Unik kan nama dia? Orang Sabahbah. HAHA






Shoot : Kak Ratna
She's good in snapping again. Millions word unspoken. Still.




Shoot : Me
Kak Ainil, U cute (=



I'm feeling like I don't belong to this place, seriously I am wishing  _________________________


To be continue......








Thursday, December 16, 2010

cut it off

Assalamualaikum


Mood : Ribut taufan
Status : Packing barang.



Seriously, for those who are not used mingle with me. I am sorry to say that I hate cursing words too much. TOO MUCH. Serious. I don't know why. But I can't stand people talking using that kind of words. Come on, we are big big girls and boys. I feel so offended. HUHU. The only cursing word that I can stand is * Bo##h *. Other than that, God bless I can't.



Even though u doesn't mean it. I don't know why too, its totally ruined up my day. Because of a cursing word? Maybe there are another reasons behind. Hurm.



If u want to talk to me, never ever use it. Hey. Stray from it if u want to stay with me. 







)=





beramanat bersama orang yang memberi amanat





Assalamualaikum,


MOOD : Kemas barang
SONG PLAYING : Ingrid Michaelson Maher Zain


Atooiii. Sebenarnya malas na post belog tapi gagahkan diri jugak untuk post belog untuk kemaslahatan semua. Hik. BiO pun ta pasti ade orang bace ke idak, post je la. Redha ajelah jang. Let's make it simple.



- 820, gerak pergi Canselori dengan Sis Sarah, Sis Ratna and Sis Ainil. Sis Sarah drive drift punye style.



- Tingkat 3 Canselori USIM, Dewan Senat. Bermain game di atas meja senat bersama mereka ini sambil menunggu Naib Canselor. HAHA


- Di point out oleh senior bahawa kami 4 orang budak tamhidi kepada Pengarah HEP sebagai Junior Team untuk Royals English Debate. Ambik jang! Tinggi punya harapan dia bagi kat kami! )=



- Ketibaan Naib Canselor. Ouh, okay aku kena jadi bidang terjun, jadi caterer jap u olls!



- Antara suggestion NC yang kami suka, kami okay bukan aku. Dia cakap next time before pergi tournament akan ada peruntukan untuk kiteorang pergi grooming. Ahaha, lawak. Tapi seyes best!



- Selesai beramanat dengan NC kemudiannya, pergi Drive- Through MCd dengan seniors.That's for our brunch. Then Madam Linda datang and bawak pulak KFC, Dear Lord. Lemak! Ade orang tu makan 6 pieces KFC. Awesome.



- Ke hulu ke hilir print kan soft copy kepada hard copy. Menimbun na kena bace.


- Boring dengan benda alah tu. Tengok orang tu menari samba. Hebat. Kalah aku yang perempuan. Ade yang menari poco- poco depan cermin, sebab training room de cermin besar gedabak macam Gym, so dorang make up step and record. Ramai da ea yang pandai poco- poco ? Ahaha (=


- Pergi GIANT. Shop. Kemas and balik. Hari ni ta de mock. Letih kot na mock. Huhu. Semalam dua kali before noon, huih~



Began.

President Of Debate Club. Bro Qayyum.



NC.





Motions untuk semalam :


THBT Gay Marriage Should Be Legalized. - Opposition

Is A catdgo is a cat or a dog? - Government



So far, seniors kata lots of improvements upon times and mocks. Thanks GOD!  (=



Esok nak bertolak ke UTHM, stay sane almost a week. Thought so na pakai baju kurung all the time but then seniors said that we need to be more casual. Exceptional for Malay and Arabic Debators, they need to be a little bit formal. UHHH.


Haaa, i'll create namely Royals English Debate 2010 The Series. Tunggu eah?

Brother ni, debate arab 2nd year FSU ( Syariah dan Undang- Undang ) ajak masuk mooting court pulak dah next year. Huih~





WISH ME LUCK eah? Thanks so much ! (=




Ouh, kalau ada seniors ataupun juniors yang na berkongsi dengan kita pengalaman and tips about debating, godek kita disini Tyra. Maksud kita disini, give and take. Bukan kita yang bagi pada u all 100%, kita ta de pe sangat pun nak share tapi kita cuba share apa yang ade. (=




CHIILL! (=