Followers

Wednesday, March 30, 2011

fakta atau auta (?)



Assalamualaikum,


She's freaking out because at the end of this June she'll be turning to 19

She's the one who hardly sacrificing her sleep time !

She likes to wear silver ring on her right thumb, ngeh.

Talks to the mirror and making face in front of it before she off to sleep, screwed! 

Sing and record herself, odious! 

Sometimes can't hardly stop talking

She loves kids and babies. They're gift from heaven, yeah (=


 Very hard to do so. Just have the faith that you too, special. (=
Because she tries to believe that she's special (=



Still trying. 



lesson of life


Assalamualaikum,


See kan penulis dah kata ( ceh penulis gitu ) ta lame punya break untuk ta post belog. Lepas tu mula ta sedap duduk sebab ta de medium na membebel =.="

Saya ta tahu kenapa tapi saya rasa sedih sangat dua tiga hari ni. Mungkin menyedari usia semakin bertambah tapi _________________________________ Huhu.


Hari jumaat ni saya ada dua task untuk diselesaikan. English for Law, dua task : Debate. Motions nye banyak weh ngalahkan orang na gi Borneo Cup je. Banyak kena research, yang itu sumpah mata saya sakit ngadap lappy!


Seriously saya rasa offended bila somebody said that debate is not good, Imam Ghazali sendiri tidak menggalakkan perdebatan kerana debat boleh menyebabkan unity destruction and so on. Huhu, serious terasa weh! WaAa~ Hurm, it's not because I'm into this kind of thing at the first place tapi saya ta rasa benda tu fair. Come on, saya pernah cakap kat status facebook we don't practice debate in life, maksudnye kita tak berdebat dalam kehidupan. Kita perlukan satu hala perbincangan yang akan ada satu titik noktah kan, dalam kehidupan seharian. Tapi if it;s merely competition ta perlu pun na buttheart lebih lebih. For the sake of the demanding of 22th century life. We need that kind of thing, we need to polish the way we communicate with people. And debate just revolves that kind of thing. HUHU. Believe me.





By the way, dalam kehidupan seharian saya sangat bersyukur kerana saya belajar sesuatu yang tiada dalam silibus dan course outline. This is what we call lesson of life. Hidup kita memang tak pernah sama tapi kita dimiliki oleh zat yang sama, ALLAH. Dan hidup kita semua memang berbeza laluan tapi hanya satu noktah di hujung jalan.



Nak cakap banyak, tapi tak terluah dengan kata. Biarlah saya sekadar berbicara dengan langit dan awan. Talking to the moon, ceh tetibe >.<

Sunday, March 27, 2011

belajar untuk bersabar itu perlu (=




Assalamualaikum,


Howdy peeps! Apa kaba? Saya sihat alhamdulillah.
semalam adalah hari yang penat sedunia
bangun awal mengalahkan na pegi kelas
ouh,, semalam adalah mukhayam arab ganti ye kawan2
dan saya terpaksa mengorbankan weekend saya =.="




maka kesahnya mukhayam arab semalam 
adalah dari pagi rapat ke petang
balek tu sangat terkemut- kemut keletihan
terus pengsan atas katil, warghh >.<


tapi sangat lah rase macam nak hempuk orang
u dun know how exhausted I am
but people keep coming to my room 
and shouting all the way round 
being excited on things
while some others keep sending sms regarding
those and these, urghhh! 


paling tak puas hati sekali adalah ta nampak ke saya 
tertidur ta sempat salin pakaian pun
obviously saya sangat letih
please be consider, I'm tired
ta de tempat laen ke na joyah?
Bangun tdo tu kepala saket sebab tdo terkejut.
memang la hidup ni kena banyak bersabar. 
Ate, saya ni bukan jenis orang yang suke sembur2 orang. Sabau je la. 
Umi, memang kakak dah banyak belajar bersabar...

 I hope u meant it, all the things that u say. Or maybe its just utterances that u say to anyone that you feel like want to without considering what would they feel when you&#8217;re saying that. They&#8217;re girls, their feeling sometimes in the state of you-never-can-define-where-is-it. They easily fall under it, beware with your words. Don&#8217;t say it if it&#8217;s ain&#8217;t true. People&#8217;s feeling is not toy for you to play with..


HAH! Mukhayam arab semalam, atooi! 
saya malu tak terkata, huhu
kene debate arab, waaa! Saya mane reti !
saya da la ta pandai arab, lepas tu kene debate arab lak
dah la anda semua usha saya laen macam
sampai saya rasa na kambus kepala dalam lubang
sangat malu! Tapi ta pe la, at least saya cuba kan. WaAa~


Kawan- kawan saya akan away mulai sekarang
saya da na exam final, saya na kena score jugak kan
ape gunenye belaja penat penat an kalau ta ley score
7 subjek semuanya! Doakan saya ya kawan kawan?
Doakan nanti saya dapat pursue SMSU, 
atau mungkin lebih baek daripada tu, let it be secret. HEHE

Tapi selalunye gebang je na away
3-4 hari lepas tu ade je kan post baru
cenggitu la selalunya, pape un I'll try to hold myself
ta ya online, bet me! ;P

BABAI, kengkawan! Doakan saya, bittaufiq wannajah InsyaAllah biiznillah (=

Wednesday, March 23, 2011

I'm a story teller and I tell you the story of my life (?)





Assalamualaikum,



 you&#8217;re gonna catch your cold from the eyes inside your soul..

Peeps, I'm gonna make it one or two posts before I'm away. So this is the first one, try to ignore the title and have a slight mind of what I'm going to tell you guys. 


Pernah ta dalam hidup kita, kita dapat something yang kita tak pernah idamkan akan dapat benda tu then suddenly benda tu jatuh bergolek depan mata. It's like in a blink of eyes. Kalau pun kita pernah mimpikan benda tu kita tak pernah sangkakan benda tu kita akan dapat dalam masa yang singkat atau mungkin masa yang terdekat. Pernah ta? Mungkin ya dan mungkin tidak.





Kita menikmati saat- saat indah itu dan bersyukur kepada Tuhan kerana berikan kita nikmat yang tak pernah jangkakan. Selepas beberapa ketika kita menikmati nikmat itu, tiba- tiba Allah tarek nikmat itu mungkin secara perlahan- lahan atau sekaligus? Bagaimanakah reaksi kita? Apa yang kita harus lakukan? Adakah menangis meratap hiba? Atau salahkan Tuhan, kerana berikan kita nikmat yang sementara? Tanpa mengira sudah puaskah kita menikmatinya? Apa yang kita lakukan?


Sakit?Mungkin pada permulaannya kita akan berasa kecewa dan sedih, mungkin juga kita mengalirkan airmata. Kerana iya ia pergi sekelip mata. Sakit? Usah bercerita tentang sakit, ahh saya tiada kata untuk mengungkapkan sakit itu bagaimana. Airmata mengalir bersama hujan yang turun bersama mendung hari? Itu biasa. Tapi teman jiwa yang kuat tidak pernah jadikan ia sebagai penghalang untuk marakan langkah dalam apa jua yang kita lakukan, dalam kehidupan. Tak seharusnya begitu jadinya. Jangan salahkan Tuhan. Setiap nikmat yang diberikan adalah hak dia maka apa yang harus kita kesalkan? Bersyukurlah!! Kerana walau sebentar cuma nikmat itu kita kecapi jua. 





Apa yang diberi pinjam sesungguhnya akan diambil oleh tuannya semula, sudah tentu. Walau sebagaimana sayang, walau sedalam mana cinta kita kepada mereka atau apa yang nikmat diberi itu. Ia tetap bukan milik kita, kan? Sabarlah hati. Cuba untuk bersyukur, cuba untuk menerima. Akan ada lagi untuk kita selepas ini. Begitu juga orang- orang yang datang dalam hidup kita, kadang- kadang kita perlu lepaskan mereka pergi untuk kurangkan luka di hati, atau mengelakkan hati dilukai. Kerana manusia cuma punya satu hati, kalau patah tiada  berganti. Menjadi kewajipan diri, untuk menjaga hati ini!


Kita perlu yakin akan ada bahagian kita, apa yang penting cuba jaga dulu mana yang termampu dengan DIA yang satu. Bersyukur, ucapkan alhamdulillah walau payah jalan kita, walau berdarah kaki kita tertusuk duri sepanjang laluan kehidupan. CUBA. CUBA. CUBA. Allah tidak lihat natijahnya namun DIA lihat sebanyak mana kita berusaha, dengan penat lelah dan airmata kita. Dan airmata yang turun itu kadangkala bukanlah zahirnya dilihat dan kita kesat dalam hati kita. Hati yang menangis adalah lebih parit dari mata yang menangis. Percayalah. Dan bila kau lihat aku tidak menangis itu bukanlah aku tegar namun tangisan aku di dalam hati hanya DIA yang tahu. apa yang disimpan apa yang dipendam. 



Muslim, the way of life :)


Lepaskan ia pergi. Akan ada bahagiannya. Namun jangan pula berserah tanpa berusaha. Sesungguhnya itu adalah perlakuan orang yang lemah. Janganlah pula menjadi orang yang lemah kerana sesungguhnya untuk sampai ke destinasi itu sabar yang diperlukan bukanlah segenggam tangan. Cuba betulkan diri kita, dan InsyaAllah yang laen akan selari jalannya. Betulkan dengan yang teratas, DIA. 


 


:’) ive been wondering what it meant.

so beautiful :)



ALLAH.



Okay, yang ini adalah jajan. APAKAH? Entah =.="


Status facebook saya jiwang. Admit. HAHA. Selalu kawan- kawan tanya dan keluarkan statement katanya wah tyra dalam hati ada taman. Weekk =p

Ate, kite bako aje! Ahhh, rindu! Hurm, ta de maknenya dalam hati saya nih da taman. Dengan profile picture terhangat lak kan. Aih, seb baek da tuko. Sesaje je weh. Ngeh. Menjadi jugak taktik aku. WuwaAa~


 


Baitul Muslim.
InsyaAllah. &lt;3
:)

One day. InsyaAllah :)

When the time I say &#8221; My God, this is so nice! &#8220;

I want to be like this, GOD, help me to find him. 
Controversy profile pic. HEKHEK.


I've been refrain from being the old me for a while. I did it, but seems so the one in me coming back. Dah lame aku tinggal habit ni, tetibe datang balik. Warghhh! The syndrom of can't be apart from earphones and being some sort of ignorance. Bukan ignorance yang itu, tapi yang ta kesah sal sekeliling, kesah sal sendiri je. HUHU. For the time being, let it be lah dulu. Unpredictable kan. Bialah. 


Mesti yang membaca ni pening lalat dek kerana terbawa- bawa dengan freaking weird post. Eh apa aku cakap nih dah pergi tidur sekarang. Selamat MALAM.




Sunday, March 20, 2011

wahai pelangi wahai hujan



Assalamualaikum,


Saya bagaikan chipsmore, kejap ade kejap tade. Teheee(=


Sebenarnya saya memang na post belog, seghius la. Tapi since I found new addiction which is tumblr that distract me from posting U dear Chubby Bloggie, Ngeh. Whenever I press the new post button and was about to write the tittle someone buzz me on Facebook's chatbox. Urgh,, haha bajet hawt lah!


When I keep posting on the Tumblr blog, I've no longer ideas to rant here. Oh, gross!


Tapi ta pe, for the sake of orang- orang yang selalu datang belog ni na bace pot pet saya kan, saya gagahkan 10 jari jemari anugerah Ilahi ni untuk menulis. ( Bajet hawt lagik )


Sekarang ni dekat Nilai, selalu hujan. Dan bila selalu hujan, selalu lah pulak mendungnya. Cantek sungguh pemandangan, sentiasa buat saya terasa seperti di awangan dan berjiwang. Weekk, eehehe (=



Indah sungguh ciptaan Tuhan, kadang- kadang selepas beberapa ketika hujan membasahi gersang tanah dan tumbuhan muncul pula pelangi yang mewarnakan redup pandangan mata. Awan puteh yang memesrakan mata juga meliuk lentuk membentuk indah ciptaan Tuhan, memberikan redup suasana menyapa mata. Indah dijiwa tak dapat terluah dengan kata. Hanya jiwa yang merasa mampu mentafsirkannya. Saya berharap anda semua dapat menyaksikan apa yang saya saksikan dan merasa seperti apa yang saya rasakan, bila kita merasa keindahan ciptaan Tuhan, kita- kita sama tersenyum tanpa meluahkan walau sepatah kata namun kita masing- masing faham apa yang tersirat di balik rapat senyuman di bibir kita.. Kan?



“Somehow the silence connect us in a way that words never could, silence is even better than words, sometimes. Let the hearts full of love speak and say.."



Sesungguhnya keindahan dan cantiknya ciptaan Tuhan itu hanya dinikmati oleh insan yang memerhatikan. Dan seketika kita diam bertafakur, menikmati keindahan itu bila masa denyut nafas kebesaran Ilahi bergema diseluruh nadi.



Ouh, saya akan away tak lame lagi. Tapi skang ni On lagi, lepas ni. Sebab I need to prioritize on my final people. For those who going to take their SPM results, Good lucky to all you guys. Please have the faith that what u got is the best for you, U can't see it today or maybe tomorrow but you'll just see it afterwards. HE knows what is the best for you, If u got the excellent one, nah there you go a very good starts to trigger the better in future while those who don't get the good one, it's seriously not the end of the world even how bad u feel about it. Believe me that it's just starts, life is long way to go InsyaAllah. If it's not good or didn't turn up the way u want believe me it;s not the end cause things always end up with the good one. Keep the faith on HIM. Okeyh? Adek- adek, kakak ni dah lalui masam manis lebih dari kamu dulu. Percayalah apa yang saya cakap ni. 



Sesape yang nak share something with me regarding things, especially this one here U go my YM hanim_atyrah@yahoo.com.


TATA! (=






Tuesday, March 15, 2011

I wish to say it too





Assalamualaikum,,




Memandangkan aku ni busy sebenarnya tapi aku still na pot pet kat sini jugak walaupun sikit tapi asalkan ada, puas jugak hati aku. Tapi ta leh na tulis panjang panjang peeps, I have demonstration speech tomorrow which I'm not yet finish the slides and the stuff to present. Sigh. Ohmai, I'm the queen of Procrastinate Majesty! So here we go, post macam tumblr. Pictures. Said a picture portray thousand unspoken words, few pictures equal to thousands words. Yay! Hehe. 



WHAT IF? What do u say?




SOmetimes I think soulmate is someone who will makes u be the most possibly 'u' that u can possibly be..



U make me smile in any way just the way you are..




Everytime U miss me

Everytime U say u love me

Everytime U say U want to love me

and U want me to let u loving me

Everytime U say I am the one

Everytime U say I inspire U

Everytime U say u need me beside U


I wish to say that I'm feeling the same way too, but forgive me I just can't be to... Deep in my heart I shout it loudly to U. The things that I want to say to you. 


Night people.







Sunday, March 13, 2011

10 reasons why I hate wearing spectacles



Assalamualaikum,,






Since my short sighted has reach its limit, starting to revolt by launching the freaking painful headache whenever I don't wear spectacles so I need to consider on wearing it frequently. WuwaAa~
I have several reasons on not wearing my nerdy like specs, let's scroll down and check it out. Teheee (=
Before that, I'd like to say it might be a very fluffy stuff of an ordinary girl like me, so if u think U are not into this kind of thing. U may leave okay?



1- Feeling like I'm the ugliest person in this whole wide world, eyy maybe it's exaggerating, at least the ugliest person in USIM. Haha


2- It likes to slip down through my nose and I need to fix it like every 15 minutes. 


3- I'm feeling like an odd person, can't see using the two eyes given! )=


4- Everytime I want to sip hot drinks, I will blow it first. When I'm wearing spectacles, the vapor will cover the lenses and I'm feeling like the pitiful person alive! Uhh.


5- It makes my tudung gelembung. Ekhh, really hate it. 


6- The specs make me looks several years older than my age. Some people say, matured. But I don't think soOo0O...


7-  After few hours wearing it, I need to clean the lenses so I can see everything clearly. And it's freaking fussy! 




8- I'm not comfortable with myself, something huge on my face. Disrupting.


9- Some people said my face looks fierce when I put it on. 


10- Last but not least, I'm covering my beautiful eyes lahh people. Hehe. Kidding! (=


However, even I have thousand reasons of not wearing it. I need to! Or else, I'm suffering to succumb!
God bless! )=


Peeps, is every guy like to sayang sayang with every girl that he wants to? Or he just testing and playing around fool? Anyone?


Saturday, March 12, 2011

things that I learnt




Assalamualaikum,,



Dalam hidup kita, kita tak tahu bila dan bagaimana kita akan belajar perkara baru. 
Maksud aku bukanlah pelajaran yang ada dala silibus dan course outline tapi pelajaran kehidupan. 
Jika kita pandai hayati dan rasai, terlalu banyak perkara yang kita belajar dalam kehidupan seharian, yang kadangkala kita terlupa untuk jadikan ia sebagai panduan.



Ouh ya, semalam. Sementelah aku sudah buat keputusan, dengan sisa hari 
yang masih ada disini, aku ingin manfaatkan segala apa yang ada, biar sakit biar pahit.



Hurm, pukul tiga semalam ada training debate dekat HEP macam biasa.
Macam biase jugak, aku lambat. Dari library terus ke sana. Aku malas
sangat na kesah dekat orang, what ever u wish to say, whatever u wish to do and making such face, jerk.
Plus with the heavy headache, raining all the way to the library plus the short 
sighted becoming worst of I'm not stick with it 24/7 as the doctor dictated me to do. I just can't. Wearing specs 24/7, crap. Pfffftttt. 



The burOks.



So, when I arrived there, the first thing caught me eyes were Pakwe(farah) and Sya'ak. 
 They were like trembling outside the door, apparently trying to reach me while my cellphone out of battery. HAHAH. So the first motions for that day was :


 -THW introduce direct state funding for political parties for electoral and non-electoral  activities.


Man, seriously I don't even understand this motions. Thank God the seniors help me a lot to be prime minister. To open the case, even it's not good. At least I tried. To be worst it's not even reach 7 minutes dude. Pfffttt. When the time I realized that I need to read a lot, to be a good debater, U really need to read a lot. It makes me feel better of the organized reply speech. 
Here goes the second mock :


-THW allow advertisement for abortion clinics.


I decided to take the whip speaker role. While they were preparing, I'm off to pray. And I'm not even prepared, come in with the really blank paper. WaaAa~



Even this motions is not that though, but I think as the whip speaker of opposition line I failed to carry on the role. Instead, the pain killing me inside, and I even felt like burst at that time.
And I'm just talking crap, with slipped tongue and worst ever pronunciation. Shame me. 
While u laughing at the back, and trying the hard ways to discover my mistakes. I just let it be.
Because I know, I'm just ordinary human being. And u too. I don't even gave a damn of your 
mistakes and not even a curse. I merely informed, it's not my fluffy stuff to degrade people.
I can see your smirk and  applause of my mistakes. Hah. As u just wish. Not even bother. The thing is I know, what I want. I don't care. Once I've decided, I never turn my back... InsyaAllah.




Versus the MJs ( Maahad Jates) LOL



By the things happen, I learnt that there are always room of improvements, 
I learnt to be strong to achieve my goal, to be thankful person not to be greedy and lots more that I can't even recite here.


Thank Allah for opening my eyes to  learn the values of life in every ways that I never think. I'm thankful for that. Even it's not easy for me, at the very first but I know I have YOU by my side. Alhamdulillah.



Am enjoying my beautiful evening. (=









epilog hujan renyai- renyai



Assalamualaikum,,



Pelangi, perlukah engkau muncul setelah seluruh tubuhku hampir luluh ditimpa hujan ?



Petang redup dan berangin, awan berarak menutupi langit bumi. Indah. Tak terungkap dengan kata.



Dah lama aku ta jiwang. Mood jiwang datang menyerbu, ekhh. Ini bahana tengok video orang kawen muda. Eh, tidakla aku kata aku na kawen muda tapi perempuan tu, dia da mendapat darjat kemuliaan seorang wanita. Kahwin awal. Jodoh dah sampai, untunglaa dapat orang baek- baek macam tu. Kalau na tengok video tu jugak, tengok dekat wall facebook aku ye.


Dan aku semakin yakin almuhsinin lilmuhsinat, attoyyibin littoyyibat.


ALLAH.



Ayuh!






Thursday, March 10, 2011

kisah si budak tembam

Assalamualaikum,



Malam tu masa closing ceremony untuk NC Cup Debate Competition, aku pakai jubah dan tudung as usual and a sis, Kak Zawani senior debate from FPSK tegur aku.



" Tyra, akak tak taw lah maybe sebab tudung Tyra pakai kot, Tyra nampak bO0lat. Lebih bulat daripada biasa. I think it's because of your tudung." She said.



" No, it's not because of tudung. Tyra memang semakin chubby la kak. Hehe. " Lebih kurang itu lah aku jawab. And seriously, I am. Semakin hari semakin chubby! T.T



Here goes :



HAHA.


Blast having pictures taken using DSLR. (=


Sebenarnya aku ta na online malam ni, tapi bila dah boring hadap Penal Code and Criminal Law rase macam na beruban kepala(wah i'm really good in exaggerating) terpaksa jugak online seminit dua (ke?). HAHA.


Bubbye, peeps! (=






Wednesday, March 9, 2011

federal constitution : the split




Assalamualaikum,



Hari ni kita nak bincangkan tajuk yang up sikit. Ape kebende yag up tu. 
Entahla, kita nak bincang sal law sikit sikit kan. Sikit je, aku baru sikit je kot belajar,
tak leh na gebang sangat kan. Hek. Tapi ta ingat sangat dah nak tulis ape sebab aku terfikir pasal benda ni mase tutorial General Principle Of Malaysian Law. 
Skang ni dah dekat dengan pukul satu kot, mestila motion yang ade dalam minda ni sudah berbeza. 



Ouh, maybe berkenaan dengan bumiputera. Bila berbicara tentang bumiputera
yang berkait rapat adalah bahasa melayu. Aku pun dah tak ingat sangat dah cane boleh arise isu ni mase tutorial tadi. Menurut Federal Constitution, article 152 Bahasa Melayu 
merupakan bahasa kebangsaan Federation of Malaysia, 
correct me if I'm wrong but at the same time BAHASA ORANG LAEN digunakan untuk urusan- urusan rasmi yang dilakukan. Sebagai contoh, dalam court, aku pergi Palace of Justice dan masuk Room of Appeal tengok hearing. Semua dalam bahasa Inggeris kot.
Mana bahasa kebangsaan kita? Hilang autoriti di tangan sendiri? Huh.



Mesti nak kate aku bajet an? Konon sebab aku ade jugak post dalam English. Ta kesah la nak kate ape. 
Tapi aku rasa macam sentap bila tadi aku discover
those non Malay lawyers yang ta fluent speak in Malay, 
sebab tu lah mereka guna English. Dan lawyer Malay dan hakim Malay pun guna English jugak. 
JAGA STANDARD. Huh. Kata 1 Malaysia, kalau bahasa orang laen boleh 
di "compulsary" kan dalam subjek di sekolah kenapa bahasa sendiri boleh buat pejam mata? 
Come on, ada dalam Federal Consti kot. Huhu. Boleh pulak buat 
tak fluent cakap national language kan? Shame.


Boleh tengok tak dia punya split tu? Itu belum cakap lagi pasal 
Religion of Federation Article 3 dan Supreme Law of Federation Article 4. Totally split. Aku bagi satu analogy untuk benda ni, maybe it's a little bit harsh, 


Ayah kata " Anak, jangan berzina. Zina itu haram "

Dalam situasi lain ayah kata pulak " Tapi nak, kalau dalam keadaan darurat kau boleh je berzina."


Hurm, adakah bahasa melayu akan terus layu? 


The split in human made law.













Monday, March 7, 2011

entry gambar : tempat jatuh bangun rebah tersungkur







Assalamualaikum,,,


" Tempat jatuh lagikan dikenang, inikan pula tempat di mana makna kehidupan dilestarikan."


- Awak dulu sekolah mana? SBP ke SBPI?

- Saya? SBP? SBPI? *ketawa perlahan* 

- Iyelah. Ouh, sorry. MARA mana?

- Eh tak de lah, sekolah saya Maahad Muhammadi Lilbanat, Kota Bharu Kelantan.

- Ouh, kay.

- Sekolah kampung je. *senyum*



Itulah selalu yang terjadi bila orang bertanyakan sekolah penulis. HAHA, penulis bagai lak. Malam ni na saya saya, boley kan? Dan, yang paling terkesan adalah apabila Madam Linda guru debat yang saya sertai disini yang bertanyakan, begitulah. Dan begitulah jawab saya. Sekolah kampung, iya tapi tetap nombor satu di hati saya. Selamanya. Memang tidak pernah sama dengan KISAS, SBP, atau sebutlah mana- mana sekolah gah dipandang di Malaysia. Namun tetap gah dihati saya! 



Memang ketika kita berada disana, hati kadangkala mengeluh terutamanya jika anda bukanlah dikalangan golongan budak skema pembaris. Nak pakai kasut stripes pun ta boleh, tudung lipat luar kadangkala kena tegur dengan pengawas yang kami panggil Shrek sebab uniform dorang hijau. Stokin pendek, scarf hitam, bukak kancing lengan baju terus kena masuk bilik disiplin. Namun bila dah terpisah jauh, itulah yang dirindu. Itulah pula yang dimahu, setiap waktu ada yang ingin membimbing memberi teguran dan tunjuk ajar. RINDU. Sungguh. 



---- Pada Pasar Siti Khadijah di belakang sekolah.

---- Thobur di tengah panas

---- Pantai Timur di belakang sekolah juga.

---- Bazar buluh kubu.

---- pondok menunggu asrama.


Ahhh, kalau dikira memang tak terkira! )'=


Sudah jauh kita meninggalkan semua itu? Ada yang sudah sampai ke hujung dunia, tengah benua, dan pelbagai lagi. Tapi dari akar dan didikan yang sama kan? Kalian, sudah lupakah jerih, ketawa, dan airmata kita bersama? 





sinilah tempat thobur(perhimpunan). Belakang tu kelas saya. Ouh, rindunya )=



Ni dataran berhampiran pondok menunggu asrama. Pagar hijau, asrama, Bumbung tu, maktabah lama.



Bangunan baru. Bercirikan timur tengah.




Event di padang sekolah.



Kantin, tempak lepak semedang. 



Juga bangunan baru. Hijau putih <3


Taman Karisma. Waterfall. 




View dari atas. 



Saujana mata memandanga, seredup pandangan. Menusuk ke jiwa insan,...





Apa khabar kalian disana semuanya? Sihatkah iman? Masih ingatkah status kita teman taulan? Ingatkah tempat kita belajar erti kehidupan itu teman? Masihkah tersemat setiap ajaran? Saya bertanya juga kepada diri, takut lari jauh dari landasan. Ah, itu yang saya cemaskan. Masih layakkah kita membawa apa yang seharusnya kita bawa teman?




Semoga ketemu jawapan. ALLAH.









Sunday, March 6, 2011

Maka nikmat Tuhanmu yang manakah kamu dustakan ?



Assalamualaikum,,


Jangan kita jadi manusia 
yang sujudnya diiringi airmata 
kala diri ditimpa musibah
kala diri dibelenggu masalah


Usah jadi manusia
jika hanya bersyukur 
bila diri dilimpahi nikmat
sedang hati tidak pernah bersyukur
dengan udara yang kau hirup sedap..




" Jika Allah tarek nikmat yang diberi kepada kita, maka bersyukurlah. Kerana sekurangnya kita pernah merasa nikmat itu, berbanding dengan orang laen yang tidak pernah merasa seperti apa yang kita rasa. Tidak usah berhabis airmata, bila melihat ia pergi dihadapan kita. Jika mengeluh sengsara, sesungguhnya kita orang yang tidak pernah bersyukur dengan nikmat yang diberi. Maka janganlah. Sekurangnya cubalah sedaya upaya untuk tidak mengeluh, " 




Sangat banyak nikmat yang Allah beri tanpa kita sedari, hayatilah. Jika tidak, tidak pula Allah berfirman berbelas kali




" Maka nikmat Tuhanmu yang manakah kamu dustakan ? " [Ar Rahman : 13]





- Hanyalah peringatan untuk diri sendiri, dan kamu yang mahu diingati -


Saturday, March 5, 2011

it's over



Assalamualaikum,,,



I would like to thank to a, b, and c for....



Again, I'm feeling like something inside being chopped to pieces. It's like totally broken. How I'm going to imagine it in picture? Maybe something like this,





Come on girl. Don't be that way, big girl don't cry. What's the use of crying? It won't make any change either make the one that hurts you feel the way u feeling. Please.





Because it's heart, maybe this is the version of that broken thing. Fragile. God knows. Is there any glue in this whole wide world that can fix the broken heart? Let me know so that I won't suffer that much. I'm feeling like crying, but again I won't in front of them. How hard it is, how suckup it is. Hold me back.







So I think. This is how, it deals in my whole body. It spreads through my veins, to be whole, My body for sure. Hey, it's hurt. Believe me. Torn me apart until I came out with conclusion that I can't bear with it any longer. The way u look at me, the way u treat me. And everything. I'm so small in your eyes, i'm even nothing to care about. I'm heartless, to u I'm not even a human, perghh. Right? Sigh.



 Where is the human right under Universal Declaration Of Human Right? Its not fair for me! Not fair ! I'm sleepy. Bed is calling for me, night! 



Offhanded...




Friday, March 4, 2011

you are the one who decide it, and how u deal with it. It's you,,





Assalamualaikum,,,




OMG I'm so excited to say something here. U want me to make it short or so long way to read? I'll prefer to make it short, let's make it worth a shot. And I won't write in english that much, suckish I know my english just so u know, it's worst. Pffffttt. Instead, one of my classmates said that she can't understand what I'm saying if I post my blog in english. Pffftttt again, this is for u Syiera. Actually menulis dalam english ke bm ke ape ikut mood senanye, seriously. I speak in english when I'm sad. Ngeh. Okay, back to the line. 





Ape yang aku na cakap ni, it's regarding debate jugak. I am the only girl in the middle of four boys. The previous time yes, lepas ni after recruit more debaters I'm sure that I won't be. They are Saiful, Amirul, Jamil and Safwan. I do freak if one of them going to leave the team. Maybe orang laen ta kesah or maybe other members of Orange Team won't care that much. But I do care. Sape yang ade ura- ura na tinggal english debate ni? AMIRUL. 





Teman jangan kerana satu resent comment yang orang bagi kita nak runtuhkan the whole things yang kita dah bina selama ni. Nama belog kau pun dah kepetahan kepantasan kelajuan. Means what? Lajunya dia cakap! U have the talent. All u need is to polish it and put some more efforts on it. I do believe we can't rely on the so called talent to be good in things that we have the passion on it. 




Maybe aku cakap senang sebab aku tak de kat tempat kau tu tapi percayalah dalam mencapai apa yang kita nak bukan mudah kan? Pasti akan ada ujian kan? Kalau tak, tak kan terasa manis setiap kejayaan yang kita kecap. Come on, u know better than me. Kalau aku kata aku tak pernah putus asa dalam benda ni aku tipu la, bukan sikit kan dugaan? Macam- macam, outside and inside. Kau buat 4 kali reply speech dalam debate tu, aku buat sekali aje. EMPAT KALI kot. Dan aku admire cara kau deal dengan benda tu, walaupun kau freshies dalam benda ni. Your first time is different from others' first time. 





Kau ada credit dan pengalaman yang orang laen ta de, even aku ta de. Ko ade gut untuk face motions yang screw, while aku pun ta de gut kadang2 kan. About the extension dengan arguments it's all about skills that we need to learn. As long as u strongly desire for it, then go for it. Kalau kau tak de it will makes many differences, which I will miss all the moments. All you need to think is, kau dah ada apa yang orang tak de, sepatutnya kau gunakan benda tu sebagai satu senjata berharga untuk kau lebih maju dalam benda ni. Kau nak jadi LRS ( Lawyer Syariah ), so do I. Tapi aku without S tuh, Epul pun. Kalau abang Fareed tahu pasal benda ni sangatla dia marah aku rasa. U better think it twice. I know that u need time on your own, to ponder about all these. I do hope please make the decision wisely. 





Kalau kita rasa macam tu, macam tu lah kita buat. Kau rasa kau tak leh nak kembangkan idea, macam tu lah otak kau dan semua benda respond. Our perceptions are really crux to make thing easier. U got Band 4, kadang- kadang kalau kita lebih sikit compare dengan orang, akan sentiasa ada orang yang tak puas hati dengan kita. Cari pasal dengan kita, jatuhkan kita. Percayalah aku cakap ni. Nak menyerah kalah macam tu je ke? Kita ada Tuhan nak mintak bantuan. Have strongly faith on that. I'm writing this means to myself too, aku pernah rasa apa yang kau rasa even skang pun masih ada sisa. Dan aku yakin kalau kita stay dengan benda ni kita akan rasa benda ni berkali- kali. Take your time, think it twice okay?






Wednesday, March 2, 2011

ranting all the way u can

Assalamualaikum,


In our life we do hope everything will get better, the situation the condition and I mean everything. In every day life that is irreplaceable, u hardly wish for it.


I damn pissed off regarding my english test mark, my english role play, my english quiz. I'm not maintaining the motion that I need to keep it on the line. I turned myself down, people looking forward me. 



Apparently I don't have words to say to spill and rant here, let's just be a loner, girl.











Tuesday, March 1, 2011

tak tahu lah nak kata apa lagi




Assalamualaikum,






Malam ni aku na emo- emo ta kesalah orang na cakap apa, nak kata apa nak terasa ke. The thing is aku dah penat jaga perasaan orang dan kepentingan orang sampai diri sendiri terabai and tercampak ke ceruk mana- mana entah. Seriously, eh kenapa tak terkeluar pulak isi hati aku ni, sejak bila pula aku dah ta reti na express feeling sendiri? Atau lebih tepat sejak bile pulak aku ni tak reti marah orang.




Mungkin selalu sangat hold myself sampai dah tak tahu macam mana caranya nak marah orang and defend yourself. Like u avoid resent people the way people resent you, then people not doing the same and u keep feel offended. Like tired of giving but didn't get the thing that u suppose to get. I ever read on the book, people have the limitation of giving but when they're not being appreciated they tend to feel so upset and so bad. Is it? And how I'm suppose to describe the truly way I'm feeling. Maybe with just a short sentence. Can I cry? Can I?




I don't need any shoulder to lean on. I just want u to understand that I have my own limitation on giving, and so I have limitation on sacrificing my own feeling and need. Don't be so selfish, thinking only yourself without considering others' feel and need. I damn don't give u any bother, I'm doing my own business. Kalau ta puas hati kenapa na cakap belakang, kalau ta puas hati kenapa ta confront me? Cakap belakang bukan maen gebang, cursing people and when you are in front of me u don't even dare to give a glimpse. What kind of person u are? DO remember, what goes around comes around. I strongly have faith on it, maybe it's not today, maybe it's not here but the time will come. Am no revenge, but He knows everything and beyond. Than u need to remember everything we did, it'll be the so called repay. 






Offhanded..