Followers

Wednesday, March 9, 2011

federal constitution : the split




Assalamualaikum,



Hari ni kita nak bincangkan tajuk yang up sikit. Ape kebende yag up tu. 
Entahla, kita nak bincang sal law sikit sikit kan. Sikit je, aku baru sikit je kot belajar,
tak leh na gebang sangat kan. Hek. Tapi ta ingat sangat dah nak tulis ape sebab aku terfikir pasal benda ni mase tutorial General Principle Of Malaysian Law. 
Skang ni dah dekat dengan pukul satu kot, mestila motion yang ade dalam minda ni sudah berbeza. 



Ouh, maybe berkenaan dengan bumiputera. Bila berbicara tentang bumiputera
yang berkait rapat adalah bahasa melayu. Aku pun dah tak ingat sangat dah cane boleh arise isu ni mase tutorial tadi. Menurut Federal Constitution, article 152 Bahasa Melayu 
merupakan bahasa kebangsaan Federation of Malaysia, 
correct me if I'm wrong but at the same time BAHASA ORANG LAEN digunakan untuk urusan- urusan rasmi yang dilakukan. Sebagai contoh, dalam court, aku pergi Palace of Justice dan masuk Room of Appeal tengok hearing. Semua dalam bahasa Inggeris kot.
Mana bahasa kebangsaan kita? Hilang autoriti di tangan sendiri? Huh.



Mesti nak kate aku bajet an? Konon sebab aku ade jugak post dalam English. Ta kesah la nak kate ape. 
Tapi aku rasa macam sentap bila tadi aku discover
those non Malay lawyers yang ta fluent speak in Malay, 
sebab tu lah mereka guna English. Dan lawyer Malay dan hakim Malay pun guna English jugak. 
JAGA STANDARD. Huh. Kata 1 Malaysia, kalau bahasa orang laen boleh 
di "compulsary" kan dalam subjek di sekolah kenapa bahasa sendiri boleh buat pejam mata? 
Come on, ada dalam Federal Consti kot. Huhu. Boleh pulak buat 
tak fluent cakap national language kan? Shame.


Boleh tengok tak dia punya split tu? Itu belum cakap lagi pasal 
Religion of Federation Article 3 dan Supreme Law of Federation Article 4. Totally split. Aku bagi satu analogy untuk benda ni, maybe it's a little bit harsh, 


Ayah kata " Anak, jangan berzina. Zina itu haram "

Dalam situasi lain ayah kata pulak " Tapi nak, kalau dalam keadaan darurat kau boleh je berzina."


Hurm, adakah bahasa melayu akan terus layu? 


The split in human made law.













2 comments:

amierul said...

Glamour je post ko ni..haha..bagus2

Tyra Hanim said...

haha glamour ea?


maseh (=