Followers

Wednesday, July 27, 2011

is this what people call wordless wednesday?


Assalamualaikum.










It's just nice, dude (:



Definisikan Ramadhan Anda







Assalamualaikum,


Anda semua sihat ke? Saya sihat je. Lagi dua tiga hari je lagi kita nak puasa, macam mana dia punya persiapan? Harapnya everything is fine. Ramadhan sedang melambai kita masuk ke dalamnya,merasai dan menikmati hikmah, barakah dan segala kelebihan yang ada hanya pada dia seorang. Sebelum tu, definiskan dulu Ramadhan kita. Ayuh!








Honestly, bila sebut je pasal Ramadhan apa yang terlintas kat kepala kita? Kalau saya, first skali bazar Ramadhan lah! Yummy! Ah, itu definisi biasa Ramadhan di tempat kita. Definisi Ramadhan yang dah bercampur dengan budaya dan adat masyarakat kita, sedangkan definisi dan pengertian Ramadhan yang sebenarnya seolah tenggelam.. Kesian. Ramadhan hanya datang setahun sekali membawa pahala ibadat dalam satu malam bersamaan dengan seribu tahun di dalamnya namun kita leka. Sentiasa terasa ah, Ramadhan masih ada pada tahun hadapan, masih ada peluang. Ruginya kita!






Definisi Ramadhan yang sudah sebati dengan kita, di Malaysia kot la kan. ramadhan itu ada pada bazar Ramadhan, sale baju raya, Lailatul Kamdar, bunga api, mercun moreh dan segala bagai yang sememangnya jauh dari pengertian sebenar Ramadhan. Namun itulah kita dibesarkan dengan Ramadhan yang begitu. Kalau kita tidak mencari manakan dapat yang sebenarnya dianjurkan dalam Islam. Terbalik pula, 10 malam terakhir Ramadhan kita lebih suka shopping dan stay di rumah gontel segala kuih muih dari meratapi Ramadhan yang akan pergi. Kita lebih suka menyambut malam 7 likur dan memasang pelita disekeliling rumah dari mencatat mutabaah amal sepanjang bulan kerana Ramadhan sudah hampir berlalu... Itulah kita.. Mungkin hanya saya..







Bersempena dengan Ramadhan yang bakal datang ayuh kita memberi definisi dan nafas baru kepada Ramadhan yang ini dan jika dipanjangkan umur pada Ramadhan yang akan datang. TazkiyyatunNafs. Itulah yang sepatutnya, sukar namun it's worth as shot. Nothing is free instead. Indahnya jika Ramadhan ini kita definisikan dengan menjaga lidah dan mata, dari menyebut perkara sia- sia. Sembahyang di malam hari, dan menghayati  dan muhasabah diri pada institusi Ramadhan ini. Supaya ia tidak sia- sia, supaya ia bermakna. Dan kita merasa ia berisi dan menghasilkan benih di hati, supaya kita survive dengan bekalan tazkiyyatunnaFs itu untuk masuk ke dalam Ramadhan seterusnya. InsyaAllah. Amin. Semoga...










Random : Teringat masa puasa kecik- kecik dulu, puasa ramai- ramai dengan sepupu sepapat lepas tu kalau ada yang tersalah sebut " bodoh " ke apa- apa yang sewaktu dengan dia kata lah markah puasa tu seratus nanti kena tolak .. Sampai dekat na bukak puasa nenek akan tanya berapa je markah puasa hari ni? Alololo. omeinyeee! Kita rindu...skang da kena kira sendiri je >.<









Sunday, July 24, 2011

UKM IV 2011 [ The Reality and Fantasy ]




Assalamualaikum,



Aku masih dipanjangkan umur untuk menghirup udara dan segala nikmat tak terkira pemberian DIA. Ahh,  lega sangat weh! The British Parliamentary tournament eventually finished! Alhamdulillah.



Hari tu masa mula- mula sampai dan few hours sebelum debate aku sangat lah freak outs sampai rasa macam nak menangis. Huhu. Padahal kalau kira masa first time intervarsity tournamnet tade la aku freaking out macam ni. Sampai orang un bimbang tengok aku.,, Rase macam na balek je, tapi of coursa la ta boley. Start first round tu, motions dye lak perghh screwed me up man. Ni BP kot, this is my first time BP. Match up yang first tu, UTP, UITM, UKM. Dan team aku masa tu jadi closing government. And the rank was, fourth. Terima kaseh! 




Memandangkan aku ta berapa sangat motions aku letak yang aku ingat je la ye? HEHE


Round 1

Motions : Can't remember
Position : Closing Government
Result : Rank 4th


Round 2

Motions : THW set up brothels for military bases
Position : Closing Opposition
Result : Rank 2nd



Round 3

Motions : THBT hacking for revealing injustices is legitimate
Position : Opening Government
Result : Rank 2nd


Round 4

Motions : THW give indefinite prison sentences for prisoners until they deemed fully rehabilitated 
Position : Opening Opposition
Result : Rank 1st


Round 5

Motions : THBT government should not put the limit of scientific research on religion and moral considerations
Position : Opening Government
Result : Silent ROund ( I bet we lost )


The last round, the match ups were UCTI, IIUM, UITM and us in the room 5. They're awesome we're not expecting to have glory in this round pffftt..



Kekadang aku serabut senanye pegi tournament sebab aku ta berapa suke dia punye social mix. Yang pakai short bulu kaki melambak tu satu perkara , yang pakai top and short skirt tu satu perkara  lagi. WTF WTH kau sebut macam melatah orang sebut mashaAllah. Ingat mulia ke perkataan tu? Dengan arrogant ta tentu pasal, 
come on la dude eventhough u're damn awesome u dun need to be that snobbish. I'm sorry to say that. That matters wouldn't be so good without manners la, 
attitude is crucial element though. Kalau non muslim datang na cross the floor after the debate I would consider to understand that they don't know
 tapi kalau yang dah tentu muslim pergi hulur tangan na salam
 jugak masa cross floor aku memang hangin la. 
Pastu mengata belakang lak sebab orang ta na shake tangan dengan kau. HUHU. Ta Taw la aku na kate ape dah. 



Instead ta perlu la jadi liberal sangat, sampai na buang identiti kita kalau betul kita ni mengucap syahadah. HUHU. Kalau dah macam tu ape je 
yang membezakan kau dengan dorang tuh? Sometimes dorang 
ni ta menjaga sensitiviti orang laen, even yeah that's 18sx thingy
 and mostly yang ada kat situ tu pun 18++ aku still rase ta 
perlu ko na sembang lebat pasal benda tu semua macam kau sembang pasal band underground yang kau minat. HUHU. Sensitif kot. Ada orang yang masih malu bila dengar kau sebut dan sembang pasal tu depan2. Dunia akhir zaman. ALLAH.
 Aku sekadar na ingatkan diri aku je, tu yang paling penting. 



" Wahai Tuhan yang memegang hati- hati manusia, peganglah hati kami dengan ketaatan kepadaMU. "


Maaf tade gambar. Senanye ta snap pun. MALAS >,<






Thursday, July 21, 2011

a song that never fail to make me ponder




Assalamualaikum,






Jon Foreman - lead vocals

Tim Foreman - bass guitar

Chad Butler - drums, percussion

Jerome Fontamillas - keyboards

Drew Shirly - guitar






They are awesome. Apparently, this song is all about HIM. Ta sangka kan? Enjoy it (:










Tuesday, July 19, 2011

TIDAK BEST




Assalamualaikum



Ye, saya masih bernafas kat bumi Allah ni. Alhamdulillah. 

Saya tahu tidak best rasanya ta mengepost belog serta mumble disini. Rasa awkward. Tapi at the same time ta de mood sangat na tulis. HUA HUA


Stay tune ye? 



Saturday, July 2, 2011

where love started



Assalamualaikum,


Nichkhun and Victoria on their honeymoon!


I will blame her for this current addiction. My cousin! OMjayyy. Y'know girls however they're trying very hard not to fall in girls' stuff but they will just slightly fall for it. I'm trying my best not falling the for K-stuff since I found girls screaming in front of their lappy seing their idol on the screen is totally PERVERT and too girly. I just don't wanna be like that. 






Just find anything else that more amusing and contributing. Hell I know it's amusing but they not contribute so much. I'm avoiding the K-stuff very hard more than u can imagine man, ahaha. No, i'm just exaggerate. I've only watched  BOF once, I admire Ki Bum from SuJu and I had only few pieces of them in my lappy. Well, I'm still a girl what. But keeping to much K-stuff in your lappy is not gentlelady kot! LOL >.<




The previous day I went to my cousin's house and chilling with them. They're watching the K-stuff on the lappy and she suddenly said :




" U know that Nichkhun from 2PM who share the same birthday with you also in this programme. He's pairing with Victoria f(x). But I like Goguma couple more than them. "




Credits go to LonerRuki

Credits go to LonerRuki

Credits go to LonerRuki
You're just so real lucky lady! )'=

She mentioned 'Nickhun from 2PM who share the same birthday with you' as that's the way she wished my birthday previously.  





" Nichkhun? Victoria? Ahh, I've heard about them few times before. My colleagues talked about them, they're real dating? "  Disclaimer : I'm not into these but I'm not also totally ignorant. People talking what? +.+


Credits go to the Winnie fans on Baidu







" Here you go, Nichkhun oppa! " She already played the video for me. 




I was not interesting at all, the first sight was like " ohh, pathetic ". But I just can get away my eyes from Nichkhun. I think it's all because we share the same birthday that we have that kind of telepathy. Right? HAHA. He got the aura that u just can't resist. Absolutely irresistible. 





Guess what?




 I finished the 21 episode(half way) of WGM spending the whole night. I won't say much people, then let's make it short and precise. I FELL IN LOVE with SOMEONE ELSE'S LOVE STORY. Girls, if u ever read love novels then you will acknowledge the feeling " Ahh, it's just wonderful ! " after reading them. Same goes here watching them in the series, advancely we can see them, the love sparkling in the eyes and the shyly smiles towards each other everything. MALU TAPI MAHU. Well, what more to say? It's will just hook you up more and more! 






 Again I am pervert as I wish that I'll found such guy like him. Boo! So girly baca : GELI lah! I also went on the line to see their picture together, pages discussing about them, the reviews, blogs, I found also Tumblr of Khuntoria. Ohh >.<




This was cut out of the actual broadcast.
I don&#8217;t believe that the gentlemanly Khun would have fell asleep if Victoria didn&#8217;t pretend to fall asleep.




It's not good with me, it's totally not good with me that I need to turn the upside down to normal condition. I decided to immerse in my own stuff, my gentlelady stuff. Let's fighting ! (:



The amazing love story is depend on how u both create, decorate and refresh it. But remember to back to Him in every smile of happiness u feel. - Tyra -



Much love <3