Followers

Friday, September 30, 2011

bicara hati versi drama??




Assalamualaikum,



eh seronoknye @#&^%$#$%u78(*& ! Eh ini bukan mencarut taw, serious bukan mencarut! Saya tak mencarut.. Menggelabah lah kau, na buat macam mane terlebih eksaited ni. OMjayyy cane na start nih? Sape girls yang baca novel rasanya WAJIB kot baca novel nih, at least sekali. Kalau berkali- kali tu biasa, 5 kalibaca 5 kali nanges pun biase, macam aku. HAHA. BICARA HATI. Kalau ta silap aku first aku baca novel ni masa aku darjah6 kot? Lupe, serious lupe. 




Tapi cite ni memang seronok, dan dan je imagine Zahlia, Tengku Syahran, sebagai manusia yang cantek jelita hensem lagi berkaliber. Berita baiknye, cerita tu akan didramakan ta lama lagi. Ta sabar na tunggu, cane agaknya cerita tu nanti , please do not degrade the expectation. SO mari berkenalan dengan Tengku Syahran kiteww semue! 





Tengku Syahran. The left one people pink stripes not the red one. LOL


Zahlia. Puteri Safira Khairina. 



The best part is getting the twins. Wahhh ! (:



Eksaited. 




EKKKHHH, pathetic. Tido dulu. Kbai. 

Thursday, September 29, 2011

" Yes, I do "




Assalamualaikum,


I do here doesn't address you guys to the song I DO by Colbie Caillat, but its significantly symbolize the willingness to share your whole life with stranger, to start the very new phase of your journey, to discover not only the bright side of her/him but also all the flaws (inside and outside ) and imperfection, to share the tears, smiles with her/him, to learn together what is the meaning of 'life', to walk through the written path no matter how hard it is, to face the circumstances, to grow together, towards the best ending ever ; jannah. = MARRIAGE. Kan? Bukan ke? That's only half counted in the list. 

But it doesn't seems that sweet and dainty. It's not though never easy. Nothing in this life is that easy peasy. 


Pernah baca ni dekat status facebook kawan, said ;



"Aku terima nikahnya dgn si polan binti si polan dengan mas kahwinnya RM...."


                                       Bunyi macam senang? Erti sebenarnya?





Aku terima nikahnya, aku terima juga untuk menanggung dosanya.

"Aku tanggung dosa-dosa si dia dari ibu bapanya, apa saja dosa yang  dia buat, dari dedah aurat hingga ke tinggalnya solat, aku tanggung dan bukan lagi ibu bapanya tanggung, dan aku tanggung semua dosa bakal anak-anak aku. Kalau gagal, maka aku fasik, dayus & aku rela masuk neraka dan malaikat Zabaniyah melibas aku hingga pecah badan aku"







Sounds harsh? Well men, reality bites. T.T


One more thing, It's funny sometimes, how girls and boys talk about how their Mrs or Mr Right would be, but he/ she might find the most plain rather than what they pictured. That's what we call destiny. God gives us what we need not what we want. And always the time, what we need is not what we want. But He knows best, always. 




We'll never know when it would be, who is she/ he, how it triggered,  and I don't even have any idea WT.. I'm doing posting my blog at 454 with kinda stuff? Pfffttt >.<




Back to the story, we always trying to find someone 'right' for us but how many times we try to fix it to be the right one the for the right someone? Faham kan? Well, this is high and unconscious mind talking people. Perhaps I'm writing in my sleep then ^^






Btw, congrats to mereka dalam gambar di bawah ini. Barakallahu lakum, semoga apa jua yang bermula akan berakhir dengan redha dari DIA. Semoga. (: 


DOa saya bersama kalian, dan doakan saya juga! Ekhh -,-

Kak Iman : 20 years Old, U of Yarmouk Jordan
Credit picture. 


Farhan : 19 years old, UIA
Credit picture. 

Adilah : 18 years old (my friend's sis, my former junior ) 
Credit picture. 












Anda bila lagi?  (:


















Thursday, September 22, 2011

TEMBOK BESAR CHINA



Assalamualaikum,



Tembok Besar China 


mungkin tembok yang satu lagi itu adalah tembok keegoan yang kupahat setiap hari lantaran malu dengan diri sendiri...




Mungkin,







Step forward! (:

Wednesday, September 21, 2011

epilog satu dua dan tiga



Assalamualaikum,


I've been busy these few days, by the way sebelum cakap panjang- panjang at first aku na cakap senanya aku kagum dengan kawan- kawan seusia aku yang sudah selamat menjadi errr isteri orang? Tahniah aku ucapkan, bukan sorang dua dah yang kawen tapi numerous jugak. Alhamdulillah jodoh mereka dah sampai; sahabat, semoga sampai ke syurga ya? InsyaAllah. 


Okay itu yang pertama. 


Let's talk about number two. Life means you are fighting right? Means you are struggling, to get a place to be validated and to be who you want to be. 


Sometimes,  I wish I am those girls that seems so decent, have sweet smiles, sopan santun, perempuan melayu terakhir cakap slow- slow suara perlahan, ayu dan sebagainya. Yang ta outspoken macam aku, yang orang ta panggil sempoi macam aku, yang orang ta kata otai macam aku, yang bukan kepala hangen macam aku. Sebab aku ada bace status facebook orang ni ;




‎"Ku lihat ramai gadis cantik, gadis manja, gadis comel, gadis kaya, gadis bertudung, gadis 

baik dan bermacam-macam gadis di laman sosial mahupun dunia nyata, namun tidak ku 

terpikat pada mereka..

Ku lihat seorang gadis yang menjaga agama dan memegang erat iman dalam hatinya dan 



ku lihat dia malu menunjukkan tentang dirinya pada dunia sosial dan dunia nyata.. Aku 


jatuh cinta.."





 (bicara seorang muslimin).



That's number two.




Number three, to be noticed and recognized by people u need to put somehow some efforts especially when it comes to be known by well known people. Dalam circle university la yang aku cakap ni. Contohnya kalau kau active and orang kenal kau, senior pun kalau ade pape terus recruit kau untuk join dan participate. Sebenarnye benda ni satu kredit pada kita, orang kata the art of appreciating people and mingle with them. Bak kata cikgu theater aku, kita kena tahu macam mana na marketkan diri kita, bukan untuk apa tapi untuk jadi orang yang well rounded and outstanding. Benda tu semua penting kalau kita na jadi orang. Tapi dalam na marketkan diri pun perlu healthy competition. Jangan sampai trample upon orang, buat orang meluat dan sebagainya.



 Dalam benda yang kita buat, bukan kita yang validated kan diri kita tapi orang, bukan kita yang nilaikan diri kita tapi orang, bukan kita yang puji dan hargai kebolehan kita tapi orang. Memuji diri sendiri itu perlu kerana itu bersamaan dengan anda bersyukur dengan apa yang diberikan oleh Allah kepada anda. Tapi kalau anda memuji diri anda depan orang, itu disgusting namanya. Walau pape un kita kena ingat kita ni sape, dari mana kita bermula, pape pun kita kena berterima kasih kepada orang yang tunjuk ajar dan tunjuk jalan kepada kita. Aku berusaha untuk apa yang aku nak, dan kalau aku na dapatkan perhatian orang bukan dengan mengangkat diri aku, tapi dengan belajar melalui mereka dan biar mereka tahu kita inginkan benda dengan cara dan saluran yang betul.


Dahla tu, na tidur da ni. 




I just wanna be myself, let me? 





Friday, September 16, 2011

I'm a LONER





Assalamualaikum,


Dalam kehidupan yang kita lalui ni setiap kali timbul persoalan yang kita tak tahu jawapannya. Walaupun ia berlaku kepada diri sendiri kita sendiri pun kadang- kadang tak dapat na tafsirkan apa sebabnya, kenapa, bagaimana etc pfffttt. I'm not happy with that people. 


It's common kot kalau orang cakap aku ni sombong. Ta pandang orang, ta suka senyum = sombong.



Aku pun tak tahu kenapa orang cakap aku macam tu. Ada sekali tu, masa aku kerja. Aku nampak macam orang tu tengah cakap dengan aku dari kejauhan, aku pun kecikkan la mata. Masa tu aku ta pakai spec, seriously korang tahu la aku memang ta suka na lekat benda alah spec tu kat muka ni. Lepas tu akak tu tanya la (umur dia dalam akhir 30an) aku ni rabun ke? Aku pun cakapla, ha ah rabun. Dia pun cakap la, patutla ada orang mengadu kat dia aku ni sombong. Bukan sorang dua. Orang senyum ta senyum balek. Kalau yang tu memanglah fake, sebab kalau orang senyum aku senyum balek tapi kalau aku senyum kat orang dulu maybe jarang kot. 




 Plus kalau sekarang ni, aku sangatla malas na beramah mesra dengan orang. Aku pun ta taw kenapa, aku just malas. Aku lebey suke wat hal sendiri, tulis diari ke pape seumpanya. Tapi aku ta suka sangat na hu ha dengan orang. Tahla, aku selalu terfikir orang ni kalau dia tengok other side of us ade sesetengah orang ley terima ade yang ta ley. So aku just malas na take risk and throw the fake whatsoever. Kalau dengan orang yang aku selesa boley la aku buat bercakap selaen daripada tu, aku memang susah sikit. I just need time. Kalau dulu tade la obvious sangat 'kelainan' aku ni. Tapi sekarang ? >.<



Aku memang ta suke orang bising- bising huha huha talking craps in front of me. I'm feeling like saying "people shut your mouth tight". I'm so mean, yeah sometimes I do. But the heart didnt emit voice its just screaming inside. Thank God. 


I need time, I need space to wonder, ponder and wander. And, I miss you so bad that I wish you were here. Tetibe, yes I miss you. 




YOU - YOU DON'T KNOW WHO. 



Maha Suci Allah yang memberikan nikmat disebalik seribu satu perasaan manusia. Subhanallah. 



Monday, September 12, 2011

hamba menangis di malam hari




Assalamualaikum,


Kadang- kadang kita tidak sedar kita terleka
kadang- kadang kita tak sedar kita...
sebenarnya terlalu jauh dari DIA
dunia yang sementara
kita terlalu asyik mengejarnya


Sehingga kita lupa
satu yang pasti menunggu kita
mati yang tidak tahu bila.


Allah,
sedarkan hamba...
dari tidur yang lena..


Pernah tak anda terjaga dari tidur, anda dengar, rasa dan lihat dengan kabur apa yang ada dan berlaku disekeliling anda tapi anda tidak mampu bangun dari lena itu?

Anda sedar, anda tahu, anda rasa. Tapi hanya tak mampu?



ALLAH...




atkins diet phase





Assalamualaikum,


Sapa yang rasa dia tu gemok habaq mai kat aku, kita share satu ceghita! Hehe, hingaq ja try cakap kedah. Noob.


Lumrah orang perempuan dia suka rasa dia tu gemuk, bukan suka tapi memang orang kata nature dia lah, sikit- sikit rasa dia tu gemuk lepas tu mulalah na menggelabah sana- sini, diet lah itu ini lepas tu buat je 2-3 hari benti sebab da ta larat daa. Lol lebat sungguh mengata diri sendiri ^^ 



Everyone thinks that a girl’s dream is to find a perfect guy. They are wrong because a girl’s only dream is to eat a lot without getting fat.




ROTFL >.<



Memandangkan aku rasa aku gemuk, tapi serious la aku gumuk ta de orang yang jumpa aku kata " eh kau ni still slim macam dulu". Tade okayh. Semuanya cakap " Chub ea ko skang, da berisi ". Sedey betol aku.
SO aku sedang menjalani mandatori diet untuk menurunkan berat badan. Fight for healthy n fit body okayh! Aku plan na buat diet sendiri ta na pakai silibus atkins diet ke amende, sendiri- sendiri sudah. Aku cuba untuk ta makan nasi, hanya makan meehun, mi, kuew tiaw cam tu je dalam sehari. Lepas tu buah, tapi dose roti sosej dekat PKP yang best sangat tu aku ta ley na cut off pasal ta boley la, ta sanggup >.<
Lepas tu malam, makan Quaker oat beberapa sudu sejam sebelum tidur.



Dengan berjalan sekitar kampus dan fakulti beserta naek tangga bilik tingkat empat. Waahhh, see me in the top of the world! Lepas ni boleh kata hai si kurus slim Atyrah, babai si demok tembam my old self. Noob O_O
Imaginasi tu penting untuk merealisasikan impian, heee (=



Induction selama dua minggu kot insyaAllah, aku baru je buat start 2-3 hari lepas. Belagak je lebeyyy. Even baru je buat 2-3 hari da terase na pegi timbang berat mana taw kot kot da turun sekilo! >.<









Sunday, September 11, 2011

mimpi sahabat




Assalamualaikum,



Mimpi mungkin membawa petanda, mimpi juga kadangkala hanya mainan tidur.
 Kalau sebut mimpi orang kata kalau sebelum kita tidur kita fikir sal orang tu
 selalunya orang tu atau benda yang kita fikir sebelum tidurlah yang akan masuk mimpi kita.
 Ada mimpi yang significant. Ada mimpi yang sekadar mimpi.... 
Ada mimpi yang kita sangat ingin jadi realiti. Banyak kali aku mimpi sal pape,
 contoh sal orang ke yang aku rindu ke sesape lah. Mimpi jumpe dengan dia, 
bila je bangun rasa puas sangat, puas hati. Ada mimpi yang buat kita resah dan fikir panjang,,,
 dan mimpi yang paling menyakitkan hati haruslah mimpi yang kita nak sangat dia jadi kenyataan tapi it's just too sweet to be truth. Reality hurts..





Panjang je muqaddimah. Tapi cam keling plak dah >.<
Semalam masa last day Taaruf Week, aku punya enfon abes bateri. Balek- balek check inbox ade 12 message, lol perlu ke mention bende tu. Bia lah na mention gak. Ngeee. One of them daripada kawan dekat UIA, dia cakap.



" Salam, mar mimpi tyrah bawak bunga dan peluk mar.. "




Malam tu bila berkesempatan kami bertemu virtually berbicara tentang 
banyak perkara salah satunya yang ni lah. Sahabat cakap aku datang bawak bunga, bunga tu ta taw bunga apa tapi cantek sangat. Dan muka aku pun berseri, senyum sampai telinga 
dan kelihatan happy. Aku datang bersama beberapa orang kawan, dan aku peluk dia daripada belakang. Lama. Lepas tu dia terjaga. 


Bila aku dengar dia cerita (sebenarnya baca) aku rasa seram semacam je.
 Tapi ta taw la korang seram ke ta kan. Rasa macam takut, adakah ia akan membawa petanda buruk. Harapnya ta la kan. 



The hilarious part nye aku duk google daripada semalam lagi makna mimpi uh ta jumpe- jumpe. 
Maybe korang ley share kalo sesape yang taw.
 Maybe mimpi yang dekat- dekat same ke.. 


followhadith:

Hazrat Aishah (RA) said: 
Some people asked the Messenger of Allah (PBUH) about soothsayers. He (PBUH) said, “They are of no  account.” Upon this they said to him, “O Messenger of Allah! But they sometimes  make true predictions.” Thereupon the Messenger of Allah (PBUH) said, “That is a word pertaining to truth which a jinn  snatches (from the angels) and whispers into the ears of his friend (the  soothsayers) who will then mix more than a hundred lies with it.” - [Al-Bukhari and Muslim].
 Messenger of Allah (PBUH) said: 
“He who goes to one who claims to tell about  matters of the Unseen and believes in him, his Salat (prayers) will not be  accepted for forty days.” - [Muslim, Hadith Number 5540]. 
Hazrat Ibn-e-Abbas (RA) said: 
The Messenger of Allah (PBUH) said, “He who acquires a branch of the knowledge of  astrology, learns a branch of magic (of which he acquires more as long as) he  continues to do so.” - [Abu Dawud Hadith #  3905].
Lesson: As mentioned in Surah Yunus Ayat 77.  “Is this magic? But the magicians will  never be successful.” In the above Hadith,  astrology has been regarded a part of magic. In Islam, the learning of magic has  been held equivalent to infidelity. Thus, it is evident that in Islam, astrology  and soothsaying are highly dangerous, and learning them is a great sin.  Astrology here stands for that pseudo-science on the basis of which future  events are predicted with reference to the movements of stars. There is another  science called astronomy by means of which timings of sunrise and sunset are  calculated. This branch of science, however, is a genuine science because it is  based on experiment and  observation.
Picture by owhsomuslim



Btw, esok da start kelas da. Ta taw na rasa happy ke ta =/




Saturday, September 10, 2011

bertudung vs tidak bertudung




Assalamualaikum,




Maaflah kepada sesape yang maseh sudi membace belog ini atau sesiapa saje yang saya perlu maaf ouh terase noob disitu kerana sudah lame tidak mengepost belog. Blogging ni kan, once u didn't update it terase malas memanjang je weh. Kesian.. even sometimes ade je bende yang na ditulis kat disini tapi na menulis tu it takes time and u need to ponder and wonder everything so skip that part and semua masuk draft, lepas tu terus tade pape yang diupdate kan. 




So far, about myself alhamdulillah dah habes orientasi yang pfffttt bored OMMJAayy u need to know how to skip some part of it if u can LOL adik- adik saya tidak mengajar anda ponteng okayhh. Bilik pun I guess okay la even tingkat empat at least kau boleh bersenam turun naek tangga everyday na pergi kelas dan hilang sekurang- kurangnya 4 kilogram dalam masa dua bulan. Oh andai impian jadi kenyataan! Even dapat blok yang selalu run out of water supply pun kena bersyukur. Kredit disitu moga dikira oleh DIA insyaAllah. Alhamdulillah berjaya menyambung pengajian ke SMSU ( Sarjana Muda Syariah dan Undang- Undang) walau result harem. Rezeki Allah ta pasti bila dan bagaimana. Kepada kawan- kawan yang tak berjaya, la tahzan. 




Sebenarnya tak nak merapu banyak- banyak. Just nak share ni je. Semoga boleh kita manfaatkan ia bersama insyaAllah...








Same- same kita renungkan. 


Okay, nanti aku post belog lagi eah? HEHE

Sunday, September 4, 2011

all that matters



Assalamualaikum,



Those who having blog actually people who have a living life to share with others not those who merely being alive and write merely the dull.



Well I guess I'm speechless.





Selamat Hari Raya, Maaf Zahir Batin. (=