Followers

Sunday, September 11, 2011

mimpi sahabat




Assalamualaikum,



Mimpi mungkin membawa petanda, mimpi juga kadangkala hanya mainan tidur.
 Kalau sebut mimpi orang kata kalau sebelum kita tidur kita fikir sal orang tu
 selalunya orang tu atau benda yang kita fikir sebelum tidurlah yang akan masuk mimpi kita.
 Ada mimpi yang significant. Ada mimpi yang sekadar mimpi.... 
Ada mimpi yang kita sangat ingin jadi realiti. Banyak kali aku mimpi sal pape,
 contoh sal orang ke yang aku rindu ke sesape lah. Mimpi jumpe dengan dia, 
bila je bangun rasa puas sangat, puas hati. Ada mimpi yang buat kita resah dan fikir panjang,,,
 dan mimpi yang paling menyakitkan hati haruslah mimpi yang kita nak sangat dia jadi kenyataan tapi it's just too sweet to be truth. Reality hurts..





Panjang je muqaddimah. Tapi cam keling plak dah >.<
Semalam masa last day Taaruf Week, aku punya enfon abes bateri. Balek- balek check inbox ade 12 message, lol perlu ke mention bende tu. Bia lah na mention gak. Ngeee. One of them daripada kawan dekat UIA, dia cakap.



" Salam, mar mimpi tyrah bawak bunga dan peluk mar.. "




Malam tu bila berkesempatan kami bertemu virtually berbicara tentang 
banyak perkara salah satunya yang ni lah. Sahabat cakap aku datang bawak bunga, bunga tu ta taw bunga apa tapi cantek sangat. Dan muka aku pun berseri, senyum sampai telinga 
dan kelihatan happy. Aku datang bersama beberapa orang kawan, dan aku peluk dia daripada belakang. Lama. Lepas tu dia terjaga. 


Bila aku dengar dia cerita (sebenarnya baca) aku rasa seram semacam je.
 Tapi ta taw la korang seram ke ta kan. Rasa macam takut, adakah ia akan membawa petanda buruk. Harapnya ta la kan. 



The hilarious part nye aku duk google daripada semalam lagi makna mimpi uh ta jumpe- jumpe. 
Maybe korang ley share kalo sesape yang taw.
 Maybe mimpi yang dekat- dekat same ke.. 


followhadith:

Hazrat Aishah (RA) said: 
Some people asked the Messenger of Allah (PBUH) about soothsayers. He (PBUH) said, “They are of no  account.” Upon this they said to him, “O Messenger of Allah! But they sometimes  make true predictions.” Thereupon the Messenger of Allah (PBUH) said, “That is a word pertaining to truth which a jinn  snatches (from the angels) and whispers into the ears of his friend (the  soothsayers) who will then mix more than a hundred lies with it.” - [Al-Bukhari and Muslim].
 Messenger of Allah (PBUH) said: 
“He who goes to one who claims to tell about  matters of the Unseen and believes in him, his Salat (prayers) will not be  accepted for forty days.” - [Muslim, Hadith Number 5540]. 
Hazrat Ibn-e-Abbas (RA) said: 
The Messenger of Allah (PBUH) said, “He who acquires a branch of the knowledge of  astrology, learns a branch of magic (of which he acquires more as long as) he  continues to do so.” - [Abu Dawud Hadith #  3905].
Lesson: As mentioned in Surah Yunus Ayat 77.  “Is this magic? But the magicians will  never be successful.” In the above Hadith,  astrology has been regarded a part of magic. In Islam, the learning of magic has  been held equivalent to infidelity. Thus, it is evident that in Islam, astrology  and soothsaying are highly dangerous, and learning them is a great sin.  Astrology here stands for that pseudo-science on the basis of which future  events are predicted with reference to the movements of stars. There is another  science called astronomy by means of which timings of sunrise and sunset are  calculated. This branch of science, however, is a genuine science because it is  based on experiment and  observation.
Picture by owhsomuslim



Btw, esok da start kelas da. Ta taw na rasa happy ke ta =/




No comments: