Followers

Wednesday, October 26, 2011

permasalahan cinta, kui kui



Assalamualaikum,


Pasal masalah cinta nih, aku memang suka gebang.


Gedebuk depan mata aku, memang aku tak reti nak handle. Nak panggil umi kat Kelantan tolong handle kan jauh sangat.




Umi, tolong kakak. Kakak tak reti lahhh ..







Noob >.<





I'm sorry that I do not know what to say. 



Tuesday, October 18, 2011

hidup ini sebuah perjalanan yang panjang



Assalamualaikum,





Jangan leka dengan perhiasan 
di pertengahan perjalanan
nantikan kecundang
di satu lagi permulaan
selepas segala pengakhiran..




how to spell GREEDY - T.Y.R.A






Assalamualaikum,


Bukak blog hari ni tengok popular post, tak tahu kenapa 'Kisah Budak Tembam' jugak on the top of the list. Hehe, dah la ade gambar super buroks tu. Malu denn >.<


Hari ni ada training debate macam biase, ade catch ups jugak and all that. I told them that I'm so busy dealing with so many things, debate (upcoming tournament this Thursday), Jessup (mooting competition), Mock Trial ( legal theater i.e annual event of the Uni) theater. Empat je pun, tak de lah banyak mane kan. Huhu, it tears me apart to deal with all of it. Allocate the times, I still have classes to attend, assignments need to be done, group discussion and all that. 


Masa dekat sekolah dulu, aku budak kawad, budak persatuan, debate dua bahasa ; melayu, english (arab tak mampu lahh), budak nasyid, n bagai lagi lah. No, I am not greedy. Aku cuma nak buat ape yang aku nak buat. Seriously, aku buat bende- bende ni semua, ada bayaran ke? Tak ade. Memang tak ade. Tapi kau faham tak bendenya bila kita dah minat dan suka. Kalau dekat uni ni, aku dah tak masuk Badan Beruniform sedangkan punyalah aku rindu nak kawad bagai, huhu )'= tak masuk nasyid lagi, tak pulun debate dua bahasa, sebab aku tahu aku tak kan sempat punya. Sekarang ni pun banyak kali aku rasa na release je semua senang sikit hati hati aku nih. Tapi tak boleh la macam tu, berapa banyak aku dah usaha untuk dapatkan benda ni? Berapa banyak jerih peluh aku tumpah, airmata darah bagai (haha), berapa jam sehari masa tidur aku dikurbankan tanpa belas kasihan? Berapa orang dah runtuhkan wisdom aku tapi aku still gagah perkasa berdiri, aku tak mahu berhenti separuh jalan. Sungguhh..




Bukan aku tak jealous dengan kengkawan yang habis kelas, balik bilik, online- tengok movie, siapkan assignment ta yah stay up sebab masa laen dah booked untuk aktiviti, lepas tu hujung minggu keluar bergembira bersuka ria. Aku jealous sangat, dan aku pernah nak jadi macam dorang tapi aku tahu aku akan rasa tak selesa. Sebab I'm used to it. To be busy, to mingle around and doing stuff. 


Lepas tu lagi satu, bila dah macam ni untuk group task (tutorial), aku nak kene jaga hati dorang kalau masa discussion overlapping, mintak maaf elok2 dengan dorang dan terima aje kerja yang dorang bagi sebab padan muka tak datang discussion, haha. Ini priority, yang laen tu side dish je aku kene ingat tuh. Korang pun, ye? Aku tak nak pulak yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran. Naudzubillah, semoga Allah bagi aku kekuatan. 


Dalam apa yang aku buat, aku ada satu aim. Tapi bila aku dah buat, pulun semua tapi still tak leh nak shoot benda yang aku nak tuh time tu aku memang rase down. Seriously aku rase down. Huhu. Time ni rase nak touching lebih, jiwang lebih, sensitip lebih. Jangan Tyra, jangan, jangan.....


I want it worth watching...InsyaALLAH..


Kadang- kadang aku rasa dah penat dengan semua benda ni. Bayangkan aku pernah tidur sejam je sebab nak siapkan benda alah ni, pagi tu memang lah mata aku tak leh nak bukak time kelas kan. Huhu, Tuhan je la tahu. Apa- apa pun aku tahu aku perlu betulkan niat, semuanya kerana apa. Tak boleh all out sangat, jangan baik sangat nanti orang construed the meaning, take advantage kat kite. Jangan lupa menjaga hati- hati orang sekeliling kita, kerana mereka juga manusia seperti kita. Jangan snobbish, jangan underestimate orang. Allah, jauhkanlah hamba dari sifat mazmumah ! 


Kita kena tanamkan dalam diri kita yang tak semua benda yang kita nak kita akan dapat. Dan tak semua orang akan berpuas hari dengan kita, dengan pencapaian kita walaupun mereka zahirnya kelihatan gembira, walaupun pada sangkaan kita mereka adalah teman. 


Ade satu tahap tu, aku rase tension sangat. Tak tahu lah nak describe macam mana kan, huhu. Time tu lah rasa nak call umi merengek- rengek, tapi dah lewat malam mestilah umi dah tidur. Rase sedih sangat, dan teringat... ALLAH. ALLAH sentiasa ada, kenapa DIA jadi yang kedua? Huhu. Kita menombor duakan DIA, dimanakah letak kita pula? 


yaseeneducation:

“Call upon Me; I will respond to you.” [Qur’an 40:60]

" Call upon me, I will repond to you " [40 : 60 ]


)':


Tapi kita selalu terlupa...



Bila masanya kita tak perlukan sesiapa, selain DIA..



Thursday, October 13, 2011

love letter



Assalamualaikum,

                                  “If you love me, don’t confess your love to me, this won’t please
                       me and will keep me away! Love words don’t attract me. If you love me, 
                 wait for me and I will knock on your door in the right time. Don’t give me privileges which I                      don’t deserve. Keep me away from you, and I will approach you.
                If you approach me, I will stay away from you. Don’t love me,                                                                              for I want you ignorant in love. I want to teach you love when the                                                                            right time come and you will be my Halal, only when we are joined together under
 our Creator’s satisfaction.


Don’t tell me what you feel, don’t give me from your time, don’t push me to lose you. I am a man who 


won’t accept to see the one he loves committing sins or to live a forbidden love behind the back of her family. I don’t want her to feel guilty and don’t want her heart to suffer.


Put limits to me that I won’t cross, kill me inside you so I won’t grow to kill you. Preserve what is beautiful inside you. I want you innocent, chaste, pure. I want you dear, not easy. And then, Only then, I will face everything and will be ready to go through difficulties to get you
How could I be a faithful man to you when I try to break your chastity? How would I be faithful to you if I push you to betray your family? How could I trust a love which grew under Allah’s wrath? To love you means to protect you, to preserve you not to kill what is beautiful in you.
Don’t be easy because then, I may not value you. Don’t love me now, so I won’t hate you! My heart wants you and doesn’t want to lose you. I don’t want you to be just a passing fancy to me, I want you a wife, a lover, the mother of my children, I want you to be the one I
will spend my whole life with.”



Itu muqaddimah nya, macam mana? Ade beran? LOL.
 3.40 skang ni, esok kelas pukul 10.00. 
Baru je lepas hantar draft case dekat senior, warghh last minute punye kerja. 

Hah, tadi ade training debate. Kate nak pergi Piala Perdana Menteri harusla training biarlah katanya second line ups kan tapi at least we'll give a shot. Tak kesahlah yang tu kan. Tajuk discussion tadi : 

increase the road tax - oppose
early marriage - oppose

 &#160;:

I know.
YOU WILL MARRY ME


Melatah aku dibuatnya kena oppose something that me myself in favour. I mean the second one, early marriage. Aku punya pendirian pasal isunye sebenarnya sometimes split, but I do get jealous for those planning to get married early. Even I strongly support the early marriage itself, still there are matters that we still need to deeply ponder and consider. Being in a marriage, means that u are ready to share your whole life with someone's actually stranger to you. They do not know you, who you are and it takes time to fix all these. Kahwin bukan boleh buat maen reverse kalau dah rasa tak suka atau yang manisnye hilang kan? Jiwa muda, ya sentiasa bergelora. 

Undeniably having halal, hundred percent yours, to talk and ranting to, to give you the warmth of love, to support you, be with you come hell or high water, to smile and give you his shoulder when you cry, to uphold you through the hard  times, to grow together with you, to accompany you wishing on the stars, to laugh with you is the best thing ever- don't be blindfolded with all the divine. U wish it will be always that magnificent, but it's not. The responsibility, the tanggung and jawab. Tanggung lepas tu jawab di dunia dan di akhirat. Dah sedia? Dah cukup ilmu di dada?

Kahwin jugak bukanlah anda maen pondok- pondok yang kononnya yang perempuan isteri yang lelaki suaminya kemudiannya bangun pagi- pagi si isteri pegi kutip pucuk ubi gaul- gaul dengan bunga taik ayam lepas tu bagi makan dekat baby (teddy bear) dan suami lepas tu salam kucup tangan bai bai suami pegi keje lepas tu yang isteri sambung gontel plastesine dan playdoh. Yang baby tu perlu parenting skill untuk dididik, come on mereka generasi yang lahir daripada kita. Kerana anak, mereka tidak diberi pilihan untuk memilih siapa ibu bapa mereka, tapi ibu bapa? Kita diberi pilihan bagaimana nak mencorakkan mereka. 



Parenting skill, kau ada? Bukan semudah pergi parenting course kau dah tahu nak jawab macam mana kalau anak tanya ;

" Ibu, adik tak nampak pun ALLAH, betul ke ALLAH ada ibu? "
" Kenapa adik tak boleh na bukak seluar depan orang  ? "
" Kenapa ibu pakai ini,yang tutup kepala ni. Tapi papa tak pun? "

Budak ni bukannya boleh nak dibagi dalil naqli macam kau sembang lebat dengan kaum kerabat, itulah perlunya preparation dalam menjadi seorang isteri dan ibu. Marriage is not a destination but it signifies the new phase of life, it's just started. Sebab tu kalau couple 7-8 tahun lepas tu kahwin, mencabar sebenarnya perjalanan tu nanti, benar ke cinta yang dibaja tu akan berbunga mekar dan mewarnai semesta? 

Kalau kahwin kira da selesai semua perkara eah? Boleh mengelakkan zina, boleh menjaga mata. Ya, tapi perlu diingat, kahwin bukan penyelasaian pertama yang ada. Dekatkan diri dengan Allah disamping menyediakan diri, penuhi tanggungjawab kepada ibu bapa- itu yang utama. Kerana jika isteri, syurga mereka adalah dibawah tapak kaki suami sebaik saja lafaz ijab dan kabul terlafaz. Ibu bapa bukanlah lagi keutamaan mereka. Dah cukup ke berbakti pada mereka? Dah balas semua pahit dan jerih airmata mereka? 

Kahwin bukanlah hanya menjadi seorang isteri, tapi menantu, dan bakal ibu. Yang jika diharungi tanpa ilmu didada hanya akan mengundang bala di belakang hari. Naudzubillah...

Aku tak tolak early marriage ni, tapi itulah. Siapkanlah diri dan penuhkan ilmu didada insyaAllah akan ada sebaiknya percaturan DIA. Kan sayang? (=






Wednesday, October 12, 2011

blogger otai




Assalamualaikum,


Seronok weh bace bace belog orang nih, macam- macam kot kita boleh tahu. Orang tu macam mana, suka apa, tak suka apa, and so on, bila belek archive and 
scroll down sampai mata ta berkelip tu memang lah sampai boley agak orang ni macam mana kan? Kenkadang takut jugak, blogging ni. Kita tak tahu masanya orang baca kite punye belog dan tanpa dorang sendiri sedar pun dorang akan membina persepsi terhadap diri kita. Spoil brat ke, anak mak ke, kepala angen ke, jiwang la, and etc. Ceyh, etc tuh.




Sebab tu aku ta pandai sangat na tulis belog yang macam," bulan ni dah tak de semangat na fesbuk macam hilangnya perasaan cinta aku pada dia. Nak buat macam mana dah ta de jodoh la kan, bialah aku menunggu dia yang satu ". Eh contoh je tu, aku tak perli sesape, tapi serious aku ta reti kot na tulis post macam tu. Ni bercerita tentang kita kot,
 aku selalu persoalkan diri aku perlu ke semua benda  tu? Hoho. Tapi kadang- kadang mungkin perlu kan. Aku lebih suka post something yang korang kena guess disebalik 
apa yang gedabak depan korang tu ( zahirnya dibaca ) dengan situasi aku sekarang tu kot? 
Betul ke, rasenye ye lah kot. Tapi sesetengah orang tu tulis belog memang untuk mencatat apa- apa yang perlu untuk dia luahkan, dan berkongsi dengan orang yang berminat kan? Sungguh uncertainty lah youu with so many KOT >.<




Masa dedulu, aku selalu berangan, aish part berangan ni malu la pulak na cite kat sini kat sebab angan-angan tu langsung ta jadi kenyataan. Ish bukan langsung tapi belum menjadi kenyataan, insyaAllah akan jadi kenyataan kan? Siapa tahu? Rezeki Allah yang tentukan, destiny overruled everything, so keep the faith ! Aku berangan untuk study osea, wargghhh malunya ! Malunye sebab belum jadi kenyataan )=
Pastu aku selalu lah terbayang- bayang aku post belog nih dengan macam- macam experience kat sana kan, so bila da tua nanti bajet show off kat anak cucu



" Ni lah ibu masa mude- mude dulu, kat sinilah jumpa dengan papa korang " 



HAHA, shengalll lahhhh. Wekk :P




Memang jealous sangat tengok kawan- kawan kat sana tapi alah bisa tegal biasa kan? Sebab tu aku kalau boleh nak tunaikan jugak impian aku yang satu nihh, amin Ya Allah ! Bagilah hamba rezeki..







Pastu, aku pernah tefikir jugak kan seronok macam Kakak ni. Dia ikut husband dia belajar dekat US, lepas tu kann seronok sangat baca dia punya belog. Kalau baca belog dia, memang aku yang terberangan lebih pulak. 


Kan seronok kalau aku pun macam dia, ikut husband pergi belajar oversea. Ohhh, mane nak cari ! 


So kesimpulannya apa yeh? Dah jauh sangat dari sirat mustaqim nih, sila kembali ke jalan yang lurus ! 



Kesimpulannya, sometimes menulis macam tu mungkin boleh membuka dimensi baru
 dalam diri kita. But then, maybe I'm not that type who like to fuss everything here cause it's too personal to expose it to outsiders. Tak ke?



Tak eah? Fine, kbai >.<


Aku berangan aku ade kat tempat macam ni, baring atas salji pakai baju tebal- tebal kira bintang di langit sambil ada orang kat tepi menemani. 



Haha, okay pergi research Interim Government sekarang @_@




Thursday, October 6, 2011

sayang, biar sampai begini



Assalamualaikum,




Manusia,, tidak pernah tidak bermimpi dan berharap yang indah- indah. Sentiasa ditemani angan dan impian. Itu aku, mungkin bukan kalian. 




Namun, sayang. Biar sampai begini, boleh kan?





strivingfortaqwa:

seekthetruth-islam:

“He feeds his wife every morning when he visits her at the Nursing home. She hasn’t recognized him in five years due to her Alzheimers, when he was asked, “If she doesnt know who you are, why do you go?” He smiled and said, “She doesn’t know who I am, but I know who she is!”

&lt;3




“He feeds his wife every morning when he visits her at the Nursing home. She hasn’t 

recognized him in five 

years due to her Alzheimers, when he was asked, “If she doesnt know who you are, why do 

you go?” He smiled 

and said, “She doesn’t know who I am, but I know who she is!”










(:




Monday, October 3, 2011

a little girl's wish




Assalamualaikum,


This is a story of a little girl, tiny twee little cute girl with so sweet smile and big black eyed. Always the time people say she's a bright girl, she's a jovial, and seen as a pampered girl. Seems so having everything that every girl wish to have. Slightly imperfection that she has, but people didn't notice that. She knows she's good in hiding everything in the closet and let herself appear as a lovely girl that everybody wanna befriend and be closed to. 



Yeah, and the little girl never stop wishing on the star ; for everything that she has to live without. The buddies, they tell her how their father wake them up whenever they wallow in blanket every morning of the holidays, how their father would say and respond whenever their mother nagging, fussing around- and they laughing together. The little girl too, laughing. But nobody knows how it feels inside. The only thing that she can't tell - stories of a father. That one friend tells how her father surprised her on her birthday, gave her a meaningful and precious present, also wishes. And the father smiled, kissing her forehead. 




She wishing, hardly desire for the feeling of having a father. She wish that she can tell the stories she's being told. She still wishing. 






Sunday, October 2, 2011

selekeh la kau !




Assalamualaikum,


Hai ! ( Sila baca dengan suara eksaited yeh ). Saya tengah buat group study dengan kengkawan dekat kafe KK1 ni haa. Anda?


Saya turun kafe pakai tudung syria tapi selebet je lipatnya sebab saya malas. Ta kesah la bukan ada orang na pandang pun. Kalau saya cute pakai cane pun still cute kan? HAHA


Eh saya dah remove dia dari friend list saya. Ya! Ya! 


Dah la saya nak sambung buat kerja. Kbai (:




Saturday, October 1, 2011

dalam hidup kita membuat pilihan



Assalamualaikum,


Dalam hidup kita membuat pilihan, tapi DIA yang menentukan...


Kalau dapat aku hentikan rasa hati yang begini atau kalau dapat aku buangkan jauh- jauh luka ini akan aku tinggalkan tanpa menoleh ke belakang lagi. SUNGGUH.



Sedang mencari material assignment sebenarnya tetibe terkeluar link page IIUM, lepas tu tangan ni gatal- gatal na explore semua. Maka dah diexplore lah apa- apa yang ada dekat page IIUM tuhhh. Huhu. Siap menekan dan download dia punya applications form. Ouh. AIKOL ( Ahmad Ibrahim Kuliyyah of Law ) 



Bukan mudah untuk membina keyakinan yang disinilah sepatutnya aku berada. Aku telah ditetapkan disini mungkin? Walaupun serba kekurangan apa yang ada disini dibandingkan apa- apa yang ada di sana yang aku inginkan, kan? Tuhan je lah tahu macam mana aku belajar na terima hakikat dan berusaha mendidik hati untuk bersyukur dengan apa yang ada.  Aku kena yakin disini tempat aku, dah banyak apa yang aku dapat kat sini yang mungkin kalau aku di sana tidak mungkin aku dapat memilikinya sebagaimana aku disini. Aku kena yakin Tuhan ada perancangan yang lebih baek untuk aku, ya aku harus terus berdoa agar diberikan petunjuk adakah ini yang terbaik untuk aku.




Dan sesungguhnya Kami telah mengutus Musa dengan membawa ayat-ayat Kami, (dan Kami perintahkan kepadanya): Keluarkanlah kaummu dari gelap gulita kepada cahaya terang benderang dan ingatkanlah mereka kepada hari-hari Allah. Sesungguhnya pada yang demikian itu terdapat tanda-tanda (kekuasaan Allah) bagi setiap orang penyabar dan banyak bersyukur.
Ibrahim (14.5)






Dan yakinlah akan ada bahagiannya kepada orang- orang yang bersyukur. Sesungguhnya rezeki ALLAH datang dengan cara yang tidak disangka- sangka. 





 "Dan (ingatlah juga), tatkala Tuhanmu memaklumkan: Sesungguhnya jika kamu bersyukur, pasti Kami akan menambah (nikmat) kepadamu, dan jika kamu mengingkari (nikmat-Ku), maka sesungguhnya azab-Ku sangat pedih." (QS. Ibrahim: 7) 







islamicthinking:

“Don’t be sad, Allah is with us”




“Oh Allah, when I lose my hopes and plans, help me 
remember that your love is greater than my disappointments, 
& your plans for my life are better than my dreams.”



)'=