Followers

Tuesday, December 20, 2011

tentang memaafkan







Assalamualaikum,


Dah pukul 250 am kot, i'm still awake. Biase la tu, kate pelajar universiti (tetibe) kan. Hehehe. Sebelum tu, sapa yang dah tengok video on my previous post? Sweet kan? Lelaki lelaki kat luar sana mesti tengah gelabah gile sebab Dak Ariff tu dah letakkan benchmark yang tinggi macam mana na propose a girl. Kalau ta suweett makanya rejected lah jawabnya! No worries lelaki lelaki di luar sana, anda mungkin ta perlu se 'sweet' dia as long as errr ape eah? Entah, aku pun tak tahu nak cakap ape. Man, I'm so high. *kesat-kesat mata lagi*. Maybe terkejut kot sebab ada jugak proposal yang ala-ala novel kat dunia realiti nih. Sebab tu high sekejap(ke lama?) plus envy dengan Dak Dena tuh, praise to ALLAH she's so lucky. Ok dah, jangan review banyak sangattt lahhh. Bukan kau pun kat dalam video tuh, kata hati kepada diri sendiri.  *Fine*



Tentang memaafkan. Adakah anda sudah memaafkan mereka semua yang perlu dimaafkan dalam hidup anda? Kejap, confuse dengan ayat sendiri. Maksud aku, iya sudahkah kita cuba memujuk hati untuk memaafkan mereka yang memberi tanda luka di hati kita? Tetibe masuk mode sastera. Hehe. Serious, saya tanya anda, sudahkah? Pernah tak gaduh dengan kawan sekolah lame ke ape pong pang pong pang 


" I benci you. I tak kan kawan dengan you sampai mati. I tak kan maafkan you! Huh"

Ceyt budak-budak sekolah sekarang memang advance. Ber 'I' 'You' bagai. Tak kesahlah, yang penting pernah tak? Atau sesape sajelah. Yang mungkin ada....


Tentang menyimpan dan memendam

Tentang memaafkan dan melepaskan





Hurt ->  Pain ->  Keep it inside ->  Not forgiving ->  Stucked

Hurt ->  Pain ->  Keep it inside ->  Forgive ->  Free



Which one do you choose? Angkat tangan cepat ! 

1, 2, 3, 4, 7, ehh dah tak larat nak kira sebab ta put on spectacles so ta nampak na pandang jauh- jauh. Sian nek jah, rabun >.<


Ohh, second choice. Forgive and free? But it's not easy? But believe me keep it inside and let them be in there is more painful though. I know, I experienced it. And I know too, it's hard even too hard to forgive and let it go. Orang yang dah sakitkan kita kot. Sakit hati dan mungkin juga sakit badan, tapi percayalah itulah pilihan yang terbaik. Sebab kalau kita bawak dendam tu, sampai ke mana? Lepas dan bebaskanlah ia pergi nescaya akan bermula satu episod baru dalam kamus kehidupan kita. 



Imagine if you don't forgive people, there might be as well people who don't forgive you. Kita nanti mati kot, dan selagi hutang kita tak selesai dengan manusia roh kita akan tergantung antara langit dengan bumi. Bukan saja hutang duit duit bagai tu, tapi juga hutang memaafkan dan dimaafkan. Kan?







Jadi Atyrah, maafkanlah mereka yang telah menyakiti kamu. Sesungguhnya ALLAH mengutuskan manusia untuk berbuat baik kepada kita dan juga menyakitkan kita untuk menguji kita juga. Innalillahi wainna ilaihi rajiun kan? Mereka manusia biasa. Dan percaya juga, KARMA. Tajuk mock trial kot, percuma je casting kalao tak leh nak apply in real life hahahahaha. What goes around comes around kan? SO chill bebeh. 



 DIA - yang mengajar aku tentang keperitan hidup , ya aku maafkan

DIA - yang tidak pernah berada disisi saat diperlukan untuk mengajar aku erti hidup , juga aku maafkan



Last but not least, 





Aku maafkan kamu walaupun kemaafanku mungkin tidak diperlukan..

Semoga beroleh damai. Tenang. Semoga.









No comments: