Followers

Tuesday, January 24, 2012

lawyer ; one step to the HELL (what the)



Assalamualaikum,



What up people? According to Ben Bradshaw what up/what's up mean apa khabar dalam bahasa melayu yang biasanya digunakan dengan rakan seusia atau dikalangan kawan-kawan sahaja (sila baca in American slang pleaseee baru feel mat salleh hehe) HAHA. One more try, baca yang I wrote in Malay tu dengan American slang. 


Yeah, good! Nice try bro (: Hehe. 


Okay now, what with the title ? Lawyer ; one step to HELL. Pernah dengar tak orang cakap macam tu? Selalu kalau borak dengan orang-orang, biaselah sembang kedai kopi kan. Selalu orang cakap macam tu, jadi lawyer ni selangkah kaki ke syurga selangkah kaki ke neraka. Kira macam terkangkang la, kaki sebelah sebelah kan>,< 


So tell me, betul tak? Betul kan? Dulu pun masa dekat sekolah I just have the same thought, lawyers function dia membela orang yang bersalah by cheating, big fat cheat on judge's faces just to win their cases and get their fees. They did a very bad job for God sake! Hina sangat lawyer nih. 


Sampai law students pun terkena tempiasnya, it's not fair how the society set up 
their mind towards those who fight for justice like, me, like us. Ngeh. Years back, I decided that I won't take law course even my mother insisted  me to do law as she said I'm compatible with the main trail of law students ought to deal with(i don't know how come she said that plus I don't even know what is the main trail I'm talking about). At the end of the day, I ended up taking law course instead and proud of it.  

 
Before I go with the main pith of my post, take a look on these pictures first yea. One day back then, I saw someone's status on facebook.

 <UrbanDicrionaries>

I was so excited reading that, without hesitation I put on 'lawyer' to the search box. And these what I've got!












I was totally pissed off! I can read no more.



Let's not talk about what the urbandictionaries said about lawyer. Mari anak-anak sekalian dengarkan apa yang mummy na cakap nih. Dengar elok-elok ye! According to the title, bukan ke dalam kehidupan kita sebagai Muslim ni kan memang sentiasa macam tu ke? Selangkah kaki ke syurga, selangkah kaki ke neraka? Dalam apa-apa yang kita lakukan, that's the reason we need to mind of what we're doing, what we say and what not. Dalam pekerjaan apa-apa pun you name it please, anything, sebesar-besar jawatan perdana menteri, sultan, doctor, polis, dentist, cleaner, pak guard, cleaner pun memang selangkah kaki ke syurga selangkah kaki ke neraka? 


You jadi PM, you salahguna kuasa yang you ada dan guna duit rakyat sesuka hati seperti bagi bini shopping sebagainya - zalim

Jadi policemen, you corrupt. Terima rasuah and bebaskan orang bila dia bagi you duit minum kopi RM50- zalim

Jadi cleaner, you punch card awal mase you tengah lunch- zalim




How it works? Kerja apa-apa pun kalau kita zalim yakni meletakkan sesuatu bukan pada tempatnya, kita berdosa. Dan berdosa itu di mana tempatnya? Neraka. So, please change your mind and set it straight. It is not because I'm a law student then I beria sangat fight for justice(konon hehe). This is the way we set our paradigm. Living in this world is doesn't work by judging something that you don't really know, people.


So stop saying that, it hurts people who are not. Jangan kerana nila setitik rosak susu sebelanga.

I remember Ustaz Hasrizal Jamil cakap which is 


"Kalau nak Malaysia hasilkan filem Islami yang bagus, jangan mengeluh, komplen, merungut dan marahkan Osman Ali sahaja. Kempenkan agar pelajar KISAS dan MAAHAD MUHAMMADI sambung belajar di Limkokwing University"



Tak betul ke ape yang dia cakap tu? MAAHAD MUHAMMADI meh pakat riak sikit! Hehe >,<

Rugi pulak ta apply Lim Kok Wing hari tuhh, keh keh keh.




Lihat betapa pentingnya Muslims representatives in every field. 


One more, mari baca nih jugak ;





Yang ni berkaitan dengan isu "Seksualiti Merdeka" yang baru ni heboh diperkatakan. Bila jadi macam ni baru sibuk-sibuk nak tanye mane lawyer Islam untuk bersuara dalam isu ni. Kamon lah, dalam Bar Council tu, lawyer Islam adalah minoriti. Dan kalau pun mereka lawyer yang beragama Islam, biasanya mereka graduan luarnegara, western countries, UK, US. Diorang belajar undang- undang sekular sahaja. Even dekat Malaysia pun, budak-budak yang ambik sivil sahaja, dua bulan masuk asasi terus exclaimed Federal Constitution is the supreme of the land. Ta de dah, Islam nih. Itu baru student dalam Malaysia. But, no I tak kata semua. But mostly la, cause that's what they learn, what we learn. Then how do u expect the want to voice up as representing all muslims out there? Kalau pernah sembang lebat dekat kedai kopi pun, tanya pasal kawan-kawan sekolah lama dorang akan cakap budak law adalah students yang sangat sosial, not in good term yeah. Kenapa benda ni terjadi? Sebab mereka terlalu memuja constitution. They extract the hidden pith beneath, secular thinking.


I hope that I made my point which is stop the thing with lawyer, one step closer to the hell whatsoever and please bear in mind how we in dire need of Muslim lawyers and law practitioners to speak justice, for other muslims, for Islam itself.


I wish that I can be one, one fine day insyaALLAH.


FYI, this is one wonderful evening of my life (: 


Till then sayangs (:







8 comments:

I B T I S A M said...

hopefully u will be a successful lawyer oneday, amin :)

strive for NAJAH >.<

farah said...

dentist ...

Tyra Hanim said...

Ibtisam


thanks girl, insyaALLAH ameen (:

Tyra Hanim said...

farah


yeah honey, i know u're dentist to be (;

khairul farhan said...

haha i thought this would be another ordinary blogwalking session but this entry proves me wrong.

well i like ur pov on career of the lawyer itself. at some point yes we did carry that stigma hahahaha

i read law too and goodluck to you future lawyah!

Tyra Hanim said...

good luck for you too future lowyat! Lol (:

diaUlhaQ_humaira said...

like this entry, good job!

Tyra Hanim said...

thanks dude!