Followers

Monday, March 12, 2012

GADOH : sebuah realiti yang kita takut hadapi

Assalamualaikum,

Hai orang orang kampung, hehe sihat ke? Sihatttt!! ^^ Alhamdulillah kalau anda semua sihat sebab saya pun sihat juga jadi saya mahu anda semua juga sihat- sihat saja! Ahh, keling! ><


By the jalan, to share something about my study. I'm so thankful for having this one lecturer teaching us the subject "Hubungan Etnik". Thought it's a subjek wajib universiti if I'm right and all students ought to take it. I missed two lectures previously cause I went to debate workshop and Novice but so far I enjoyed attending the lectures. Why? Because the lecturer is up to my expectation(yeah, kinda) eventhough he likes to exaggerate things on giving examples, like very isolated cases and so on but still okay somehow cause at least he's trying. He also likes to relate it to the current situations, which stimulating us to think and not merely we follow on what he is saying and stick to the textbook! Even somehow when I ask him questions I can spot the ingenuity views that he's proposing because yeah maybe he realized that how significant he might indoctrinate the students and even sometimes I can't really agree with his opinions but I just like it! On previous session, we watched a movie called ; GADOH. It's a very good movie I can tell you, please go and watch it.




I wasn't follow local movies so honestly I know nothing about this movie until it appeared to me watching it in H.E class. What it was about?



It was played by not-so-popular casts, like I've never seen them before in TV except for Zahiril, the guy from Juvana drama on TV3. Actually I don't want to write it in english. Let's write it in malay. Okay, now. Hehe^^ Menceritakan perihal sebuah sekolah yang berlaku pergaduhan besar antara sekumpulan pelajar Melayu dan Cina, dan tersebar luas di media. Pihak sekolah cuba untuk mencari jalan penyelesaian bagaimana untuk mengatasi masalah tersebut dan dalam tempoh masa tertentu pihak sekolah perlu melaporkan kepada pihak kementerian yang mereka akhirnya berjaya menangani masalah tersebut. So kalau korang nak tahu korang tengoklah. SO far saya rasa filem ni memang indoctrinate myself, mesej dia sampai. Kita hidup dalam stereotype dan prejudis. Bukan sahaja terhadap bangsa lain, tapi juga bangsa sendiri! Bagaimana warna kulit dan ras itu menjadi ukuran kepada perbezaan kita. Sedangkan semua manusia itu sama disisi TUHAN kecuali orang- orang yang bertakwa. Itu sebenarnya benchmark kita. 



On this issue, I need to agree with few things on the movie "My Name is Khan" which said that in this world there are only two people. Good people, bad people. Yeah, betul ape? Tak kira lah kalau dia cina, kalau dia baik, suka tolong orang and so on? Kalau dia Christian tapi humanity lagi tinggi compare dengan Islam so what? There's no different pun. Sebab tu lah Allah sediakan dua tempat je kat akhirat sana, syurga dan neraka. Tak de tengah- tengah untuk orang yang separuh baik separuh jahat. Haha. Even kalau dia bukan sebangsa atau seagama dengan kita, we can't simply say that for example cakap kat Christian "confirm masuk neraka" wth lah kau confirm ke masuk syurga? Hah! Allah kata kita ni masuk syurga pun dengan rahmat DIA je, kalau nak kira kita punya deeds kat dunia ni jauh panggang dari api agaknya. Eh, korang tak la kot. Saya kata saya laahhh. Bak kata Aiman Azlan, ramai orang yang nak jadi hakim walau mereka bukan hakim mahkamah. Judge orang je keje kita eah.Tak baik tahu? Jangan judge2 orang, nanti orang judge kita balik? Kita suka ke? Tak kan, so jangan buat apa yang kita tak suka orang buat kat kita, tapi kita buat kat orang. Haha, anda faham tak apa yang saya cakap ni? 


Kembali kepada movie tadi, selepas beberapa hari ditayangkan di pawagam filem ini kene banned. Katanya terlalu kiri dan ekstrem. Haih, bagi saya lah kan better kita tayangkan kat pawagam cerita yang macam ni daripada cerita "Aku Masih Dara" laahhh "Adnan Sempit" la "Ombak Rindu" la. The ugly truth that society really need to know for GOD sake and we must do something about it. Like, better for you to let them know the truth rather them flip it with magnificent untouchable dreams. It happens right? Kita tak nak orang tahu ke itulah realitinya Malaysia nih? Disebalik senyuman, ada makan dalam. Di sebalik pujian, ada dendam tersimpan. Tapi ya, filem ini mungkin terkena batang hidung mancung orang- orang tertentu so sebab tu lah kena banned.



SO for the conclusion kenape time ni you go online, i got things stuck in my head lahhh tak boleh nak keluar dah. Tsk tsk tsk. Kesimpulannya, as a young man and woman, think it wisely yeah people. Salam 1 akidah (:









8 comments:

Tuan Azraie said...

pandai la kau buat blog..jeles aku...

Tyra Hanim said...

eekkkhh, ape yang pandainye?

a said...

Lecturer kite same rupenye. Memang best! xD

Tyra Hanim said...

siapakah ini? HAHA

Zarith said...

oh..gaduh..main isu bangsa..mmng sensitif citer ni sbb tu kena banned..tgok sikit2 je citer ni..but benda ni realiti..realiti yg sensitif..kalau tak dsampaikan betul2..bahaya jugak..takut msj nya tak smpai..boleh la usha2 citer ni nanti..btw..nice blog..nice writing style

Tyra Hanim said...

awwhhh, thanks dude (:

~ KaiSara AiMan PunYe BloG ~ said...

nama pe dh cikgu tu?mmg best dia ajr..n video ni la jgk dia tunjuk hr tu..:) sy pljr usim jgk..:)

Tyra Hanim said...

cikgu shamsinor, ouh ye? Tahun berapa?