Followers

Saturday, October 20, 2012

Street Library aka Buku Jalanan

Assalamualaikum,


Ya, saya masih lagi saya. I'm not abducted by any alien, being possessed all over my body and mind. Hehe, rajen kan post belog sekarang ni *angkat-angkat kening*


By the jalan, banyak sangat benda yang berlaku within a week. Mostly happy je semua, alhamdulillah. Terasa rajin je tangan nak menari- nari di keyboard ni bercerita dengan anda semua yang sudi membaca. Awwwhhh! Cehh, oh my malay! 


Thanks for those who read my previous post, wishing their condolence for what happened to me and my Alex, frankly saying I appreciate it (: Now Alex got a bunch of admirer lah pulak kan. Syabas my son! Muehehehe


Basically today,  was a packed day I can say. Starting at 8 o clock, I went to pidato final which InsyaAllah if I have an ample time I'm gonna update it very soon. I need to wait for the pictures first, telling stories with pictures wayyyyy merrier than merely writing it! I then rushed to HEP for debate training, went back home and get ready to go to Shah Alam for Street Library! Yeay!


My first time joining street library was a few months ago, at Barra, Shah Alam. It was nice though, having plenty of people sitting together, a panel presenting their points of view on a "selected book" and the floor will be opened for an extension discussion and flooding the ideas to be deliberated.. It wassssss sssoooooooooooo awesssooomeeee I swear! 


That was my first time. SO I decided to join it again this time around, and driving all the way from Nilai to Shah Alam (even it wasn't me who driving), Taman Tasik Shah Alam to be exact, to meet bunch of awesome and indeed brilliant people. Since it was raining there, so they decided to change the venue at Kedai Kopi. 


The title of the book was "Hikayat Abdullah", the panel was Mr. Nazreen aka Abun ( I don't how he was called with that name). The thing about these people is, dorang sempoi gila be it dressing, style, but definitely they are people with brain. So who is Abun? He is an active columnist of RocketKini, IRF (Islamic Renaissance Front) dude, few details that I got from the emcee. Didn't get much since I don't write any note! 




 Taken by Sally (:

Nice view from Kedai Kopi (:

 Green is Abun. Abun is green


 Bored Sally is bored, sorry honey! Kena jadi chaperon
 Here we are people! Happy 1st anniversary to "Buku Jalanan"




Fyi, Zikri was the founder of Buku Jalanan. Happy 1st anniversary Buku Jalanan! The motto so to say is "membenih ilmu mengakar pengetahuan". Suits the purpose isn't it? (:


I posted a weird question which was totally out of the topic. There was really something that triggered me to the question but, let me just keep it by myself. Afraid it will hurt the hell out of anybody. It wasn't something personal or sensitive, you know I'm just the type of girl who have these swimming questions,thoughts all over my mind, and it never stopped. 


" Do you think the act of you smoking is considered as a self liberation?"


At some point I think it sounds, absurd. Like, people have their very own choice right? I don't have problem with that, it's just me wanting to know (: So yeah....


It ended at 7 something, so we decided to wander around PKNS, Sally got herself a baju kurung chosen by me okay! Hehe. Poor Sally, being the chaperon for the whole day though,. This thing isn't her stuff, totally. She wasn't enjoying the session as much as I did. Sorry dear! 


 buluh buluh lampu hijau semua ada.
So we safely arrived home at 10 something, thank God it wasn't late so I have some time to finish some works for God sake, and lastly writing for you guys here.

Sorry the pictures are blur, well I don't have a DSLR ;p

I had a nice day today, not to forget tomorrow is time for WORKLOADS. It's time for hay hitting now! Thanks for spending ur time reading my piece (=

Selamat malam semuanya. Talk to you soon! (:




Thursday, October 11, 2012

2 accidents in one day!

Assalamualaikum,


Anda pernah tak rasa hilang harapan untuk hidup? Rasa macam hidup segan mati tak mahu? Normal kan kalau dalam hidup ni kita rasa maca tu? The cycle is fluctuating, up and down. Worth and forth. Right?


For certain reasons, that's what I'm going through right now. I don't know what's wrong with me.


That 5days shifted a whole lot of things. One thing I confirmed, I became numb. I'm blindfolded. I don't know for sure what I was thinking.



Aishhh, I want to write it in Malay. K, tukar language.



Baru pulang dari UKM hari Selasa ada debat Piala Perdana Menteri tu kan. Hari Rabu malam ada kelas Tort Law, Sir Azizi takde so kami semua tengok movie, night screening of "Law Abiding Citizen". Habis kelas bersiap sedia untuk pulang, turn on hitz.fm semua, while my mind was wondering God knows where, saya tekan minyak kaw kaw punya untuk gerak and BOOOMMM!! langgar barrier parking kat depan! Macam mana boleh lupa dekat parking FSU tu ade barrier kecil untuk parking di depan. Saya tak reverse tapi pergi tekan minyak! Kuat pulak tu! Allah. 



Masa tu hujan rintik- rintik, gagahkan tubuh keluar dari kereta. Nasib baik tak ramai orang, kalau tak tentulah kecoh! Rakan sekuliah yang kebetulan parking di sebelah temankan saya tengok kereta kalaulah ada kemek kemek dan calar. Alhamdulillah takde, sebab barrier tu kecil je. Dan mungkin sebab malam, saya tak nampak pun. Saya langar bahagian bawah bumper depan kereta tapi agak kuat jugak saya rempuh sebab memang tekan minyak kuat  )'=


Itu semalam, pagi ni saya terlambat pergi kelas akidah. Keluar saja rumah bergegas hidupkan enjin. Saya nampak ada kereta wira merah di parking depan rumah jiran. Tapi saya tak perasan yang kereta tu parking di depan pagar rumah kami jugak. Saya mula reverse ke belakang dan pulas steering macam selalu kalau keluar park dari pagar rumah, dan BAAAMMMMM! Saya pandang belakang. Astaghfirulahal azim! Saya langgar kereta merah tu!



Saya terus keluar kereta. Dan akak yang rumah sebelah(student USIM jugak) keluar daripada rumah. Saya malas nak cerita drama apa yang jadi. Dan selepas itu saya memandu ke kelas sambil menangis. Saya kesal dengan diri saya. Bayangkan dua kemalangan dalam masa dua hari dan lebih sedih lagi, Alex, (read : my car) baru berusia kurang sebulan. Sudah tiga kali kemalangan, walaupun kecil tetap saya kesal. Dan yang paling saya kesalkan saya tak tahu apa yang saya fikirkan dalam masa sehari sampai jadi macam tu sekali. Mungkin saya tahu apa yang bermain di benak fikiran saya, mungkin saya maklum yang saya sedang bermasalah 'jiwa' tapi saya tak sangka sampai macam tu jadinya. Ya Allah..



Pergi kelas pun tak dapat nak focus, nasib baik ada Shafiqah. Dia yang temankan saya pergi carwash, polish & repair mana- mana yang patut. Scar Alex yang pertama di bahagian depan, kalau perhatikan betul-betul baru perasan, scar kedua (malam punya) agak teruk tapi tak nampak sebab bawah bumper. Dan scar ketiga, teruk dan kena cat balik. Dah polish pun tapi masih nampak. Kesian Alex. Saya memang tak call umi dan cakap apa yang berlaku. Tak nak umi risau. Biarlah saya tanggung sendiri. Kesian umi.. Umi, kakak minta maaf. Bukan tak nak bagi tahu, tapi..



Alex is like one part of mum accompanying me here. And I love him so much that sometimes I treat him like a pet. Funny though but it's true.



Ahh, things get too personal dan saya tak mahu tulis kat sini.  Let me keep it by myself.


 Minggu lepas saya demam, masih belum sembuh sepenuhnya dan dua tiga hari ni muka pucat, mata panda dan sembab. Sering bermain di fikiran saya, something bad will happen to me and I don't know what. I feel so resentful. Tak sangka sampai macam ni sekali jadinya "sakit". 


Doakan saya kembali ceria kawan- kawan! )=















Sunday, October 7, 2012

"Cinta yang agung adalah cinta yang gagal"


Assalamualaikum, 


Sungguh. Jika punya tangan untuk memegang hati supaya tidak jatuh kepada orang yang tidak sepatutnya, alangkah mudahnya. Hati sering jatuh kepada sang burung yang terbang di langit. Sedang diri tahu, tangan ini tak termampu walau menyentuh bayangnya sang burung, terlalu jauh di awan biru. 


Mereka kata, biar enggang terbang sama enggang, pipit terbanglah sama pipit. Jika benar kata- kata mereka manakan ada kisah cinta Nabi Ibrahim dan Hajar. Seorang nabi berketurunan terpilih, punya rupa, punya harta, punya segala, menikahi Hajar seorang khadam, tidak punya harta, berkulit hitam lagi tidak punya rupa. 


Itu nilaian dan ukuran manusia. Jika mereka tahu menyukat cinta di dada, manakan nampak hanya rupa dan harta. Tapi itulah kenyataan yang harus ditelan. Kenyataan, yang sering membunuh harapan. Dan kita sayang, kita hidup di dunia yang nyata. Walau banyak mana rasa yang meruntun di jiwa, aku tetap aku dan kita masih berbeza. Aku harus akur pada aturannya. 


Andai kau tahu sakitnya sebuah rasa..


Salahku juga, bermimpi tidak pernah mengenal sempadan.  CINTA. 

 

Cinta yang agung mungkin adalah cinta yang gagal. 
Cinta yang agung adalah cinta yang membawa hamba mengenal tuan. 
Cinta yang agung adalah cinta yang membuatkan si buta mengenal jalan kehidupan. 
Cinta yang agung adalah cinta yang memanusiakan manusia. 
Cinta yang agung adalah cinta yang tidak mengharapkan balasan. 
Cinta yang agung adalah pengorbanan tanpa penghargaan. 
Cinta teragung adalah cinta yang membawa hamba kepada Tuhan...



Cinta itu fitrah, jangan jadikan cinta itu fitnah. 


Dan sayang, cinta kita adalah, aku yang bertepuk sebelah tangan.