Followers

Saturday, December 21, 2013

Alien

Assalamualaikum, 


I have nothing but my friends and my friends they don't like me

I have nothing but things I like to do but it doesn't seem belong to me

I have nothing but my dreams but seems like it is ruining me. 

What do I do with my life?


I'm sick of fitting in, but I can't never get in. 


Sunday, September 8, 2013

ZINE : Pelangi Petang #1

Assalamualaikum,


Apakah Zine?

Zine is most commonly a small circulation self-published work of original or appropriated texts and images usually reproduced via photocopier. 


The exact origins of the word "zine" is uncertain, but it was widely in use in the early 1970s, and most likely is a shortened version of the word "Magazine" with at least one zine lamenting the abbreviation. The earliest citation known is from 1946, in Startling Stories.


If you guys happen to be curious of what is Zine. That's basically what it is, for more history and hikayat of the origin of Zine kindly check it out on Wikipedia yea =p


 Zine ni kira baru baru lah muncul kat Malaysia, kalau yang jenis suka puisi- puisi jalanan atau yang memang follow seniman underground, Zine memang lah platform yang ampuh la orang kata. Gitu karangan SPM mak. Ada yang dibukukan ada yang publish dekat blog, semuanya hanya untuk berkongsi rasa, untuk suka suka, catatan gembira dan airmata :)


Saya nak menulis balik, mungkin saya tak boleh nak berlari terus, tapi saya yakin saya boleh bertatih. Penulisan adalah cinta hati saya, yang telah hilang sayangnya telah lama. Tapi kalau nama pun cinta? Akan sentiasa lahir semula kan? Cuma nanti banyak mana dibaja itu nantilah yang akan menentukan lebat hasilnya, bukan? Saya rasa, saya mulakan perlahan lahan. Yang penting terus jalan. Kepada yang bertanya, bila nak menulis kembali. Inilah mulanya, insyaAllah. Mohon ditembak dan dikirim doanya selalu ya kawan kawan? :)




___________________________________________________________________________________




Pantai Cinta Berakhir (PCB)

Aku berjanji
Nanti hari hari yang 
Akan kita lalui 
Kan kubawa kau kemari
Lihat bumi disapa mentari

Mungkin nanti kita bercerita
Tentang kisah kisah luka
Sepanjang jalan
Sebelum kita, dipertemu Tuhan

Dan pada waktu itu
Kita bersulam tangan
Berbalas senyuman.


Tyra Hanim. 27/7/2013






Friday, September 6, 2013

Bila giliran saya pula?

Assalamualaikum,



Lamanya tak tulis blog, dah rasa macam bertahun tahun lamanya gitu. Inilah jadi bila banyak sangat alternatively blog alike macam twitter dan instagram. If u know what I mean. Kalau dulu ada idea seciput kita perah sampai boleh nak tulis dekat blog ataupun gasak aje tulis banyak tu kan tapi sekarang tak payah nak post belog bagai tweet aje, buat tweet series nak habiskan cerita tu. Lepas tu kat instagram pulak kalau korang perasan semua orang dah mengarang caption gambar tu kalahkan Hikayat Malim Deman. Semua nak berjela aje caption buat karangan lah cerpen, novel bersiri bagai. Well apparently me too! Hihi. 



Bila lama sangat tak menulis ni I have this feeling, inferiority complex. Normal ke tak? Sebab macam eh nanti orang baca apa la dia fikir, tak pun nonsensical nyaaaa apa yang ditulis tu. Even tak tahu nak guna kata ganti diri apa? Aku ke, saya, I, ana? Ohhhhh. Tapi tak apa, demi kaseh kuturutkan jua. Cehhh. LOLOLOL ;p



Semalam ada member mintak tolong hantarkan dorang pergi KLIA nak farewell kawan fly pergi Jordan. Penat memang penat jugak tapi tak apa lah tolong kawan bukannya selalu juga. Sampai rumah dari tempat kerja(Cyberjaya) pukul 7 lebih macam tu, and kawan tu punya flight 10.10, which mean we need to be there an hour and half before departure time. International flight sejam sebelum tu dah kena check in kan so gotta be there earlier than that. 



Oh by the way, kawan- kawan tu semua schoolmate jugak. Maahad Muhammadi Perempuan remember? Dorang dulu buat diploma kat DQ dan sekarang baru sambung degree. Kisahnya masa dekat KLIA tu of course lah ada perasaan mengundang kan? Kalau diri sendiri fly pun takat balik rumah, datang Nilai balik atau domestic flight dekat dekat je. So mesti la ada soalan yang macam ni 


"Dia dah, orang tu dah, orang ni pun dah jugak? Diri sendiri bila lagi?"


Saya bagi contoh macam ni la, kalau awak pergi wedding orang kan, kalau tak diri sendiri yang tanya mesti orang yang akan tanya,


"Awak bila lagi?"


Ceitt, soalan nak tricky aje kan? Hehe. So back to business. Tak tahu kenapa eah saya rasa macam tu sekali. Rasa sebak macam yang tak tahu nak explain macam mana. Pastu terfikir pulak, nanti kalau diri sendiri family suku sakat semua datang ke, parents menangis tak, diri sendiri kuat tak, perasaan suka lagi banyak ke sedih yang beraja, barang nanti banyak mana, mesti macam nak punggah rumah sebab barang saya banyaknya selalu nauzubillah, dan macam macam lagi soalan yang inevitably coming through my mind.


Bunyi macam berangan kan. Tapi that's how you feel when you're in the middle of something you've been dreaming about. Bersalaman dengan kawan, lihat mukanya yang tak keruan; antara gembira- satu langkah menghampiri menara impian, satu langkah- meninggalkan yang tercinta sekaliannya. Saya senyum lagi, menghantar dia pergi. Antara gembira, dan tak terkata. 



Dan dalam hati yang tak putus bertanya


"Bila giliran saya pula?"

Monday, April 1, 2013

Kita penulis cerita kehidupan, Allah penanda betulkan.



Assalamualaikum,


Malam itu saya berteleku ditingkap, memandang bulan, memandang alam, menghayati malam. Saya lihat susuk tubuh saya sendiri, ke atas ke bawah, ke bawah ke atas. Persoalan yang muncul tiba-tiba, dimana saya sekarang? Maksudnya, apa yang sedang saya lakukan? Apa yang saya sedang kerjakan? Di mana saya belajar? Sudah tercapaikah impian saya lima tahun dahulu atau bagaimana hidup saya lima tahun yang lalu dan mengapa? Di mana? Kenapa? Banyak lagi soalan-soalan yang menyerbu..


 http://zaenalmustofabinmaksum.files.wordpress.com/2012/11/kerudung-malam1.jpg


Saya diam menyepi.

Satu demi satu saya cuba menjawab soalan yang bertalu- talu diminda saya.


Saya sekarang merupakan seorang pelajar undang-undang yang tidak mendapat kelayakan pun untuk menjadi seorang peguam, di Universiti Sains Islam Malaysia, di Nilai Negeri Sembilan. Sudah tahun dua pengajian perundangan. Inikah yang saya impikan lima tahun dahulu? Ketika menghadap buku rujukan chemistry, biology, mahupun membuat latih tubi add math, inikah yang bermain di minda saya apa akan saya jadi lima tahun akan datang?Seperti yang sekarang kah saya impikan lima tahun yang lalu? Saya sekarang mendiami rumah sewa di Desa Akasia bersama rakan-rakan dek tak tahan dengan kolej kediaman (perlu ke sebut lol). Masih terlibat dengan kokurikulum kegemaran saya sejak sekolah, debat walau tidak selincah dulu. Saya di Nilai, Negeri Sembilan. Berhujung miggu di Tesco atau Giant, paling tidak kalau rajin drive ke Alamanda, Putrajaya. Serupakah dengan apa yang saya impikan dulu-dulu?






Jika dulu, tak apa lah saya ceritakan ya kawan kawan. Namun pun impian dan angan, moga boleh dijadikan pengajaran :) Ya dulu saya impikan saya akan menjadi seorang pelajar perubatan di sebuah universiti yang pastinya bukan di Malaysia. Di negara empat musim, ada winter, spring, autum dan sebagainya. Lantas kulit bertambah cerah sebab ye lah konon duduk negara orang putih kan. Musim bunga dan musim salji pastinya dinanti, ambik gambar, seronok dengan kawan- kawan dan jadikan modal untuk post belog pastu poyo pergi tag "perantauan" or something like that lah dekat post. Kalau sempat boleh masuk Utusan ke Berita Harian bahagian salam perantauan. Lepas tu lunch break dekat park, eating lunch box dengan housemates sambil pop quiz subject test. Lepas tu belajar masak banyak origin western food dan accomplish the list "before getting married". Sebab kat sana memang independent habis bab masak memasak ni, kejap ade housewarming party lah, majlis raya yang kita memang kena ingat resipi tok nenek sebab nak masakkan untuk kengkawan kan. Then itu bab masak masak, then kalau ikut perangai lagha sikit pergi local band punya konsert kenkadang ke kan, baru ada feeling na cover lagu macam Najwa Latif paling kurang. Lepas tu kalau cuti semester bajet tak nak balik sebab nak kerja sampingan, nak kumpul duit tabung kahwin. Hihi. Perangai gatal dalam ke luar negara kee sama sajeeee. 


http://artax.karlin.mff.cuni.cz/~isa_j1am/other/keukenhof/images/P4300442.JPG
 Kaukenhof, Lisse. Tempat Benz & Addin jumpe! Gaddd




Lagiiiii, kalau ada duit lebih boleh pergi summer trip keliling mane mane benua kann. Lepas tu dah alang alang jadi budak medic skema straight pembaris harus la nak cari bakal suami engineer barulah boleh bajet Aa+Bb barulah kena gayanya. Tapi selalu berangan taknaklah yang sama umur tak cool, nak yang senior baru hot haha sila ketawakan diri sendiri please. Pastu pastu pastu U dah habis belajar, tunggu I habis belajar pastu balik Malaysia sesame. Lalalalala~~~











 

Itulah antara yang saya impikan, sebahagiannya. *Senyum* Walau sekadar mimpi.



 
Atau paling tidak saya seorang AIKOLian, IIUM. Ahmad Ibrahim Kuliyyah Of Law, UIA. An established and prestigious law school in Malaysia. Major crush kat sana kot.  Duduk mahallah compartment yang comel tu, dengan Blue Mosque bajet dekat Istanbul kan. Memang UIA local university tapi masuk situ tak rasa macam duk Malaysia dah. Awesome kot. Join debating club UIA yang memang gempak pastu cari pakwe debater jugak(motif sangat hihi).


http://4.bp.blogspot.com/_MXHnuxB1UUg/TA7psG3vU_I/AAAAAAAABJ0/VDTeYJU1EkU/s1600/IIUM-1.jpg 



 http://3.bp.blogspot.com/-dvKohcsNau4/Tf_2bIa1oYI/AAAAAAAADPw/keML2PR0aoY/s1600/100_3157.JPG







Itu apa yang saya angankan lima tahun dahulu.



Dan selepas lima tahun itu, disini saya. Menulis kepada anda semua tentang impian yang belum lagi kesampaian. Lima tahun dahulu, kita tak jangka dimana kita. Sesetengah perkara yang kita tak pernah nak pun tapi kita dapat, seseorang yang kita tak nak jadi, kita jadi. Dengan orang orang yang kita tak sangka kita akan jumpa, kita jumpa. Dan peristiwa peristiwa yang mengajar kita erti dewasa, menjadi manusia. Saya menulis ini bukan untuk complaint, rebel dengan Tuhan, kenapa macam ini dan macam itu. Bukan, saya cuma nak berkongsi yang namanya kehidupan, tak pernah kita sangkakan. Sesuatu ketetapan Tuhan itu memerlukan ruang dan penaakulan yang dalam untuk kita perhalusi hikmahnya. Bukan sehari dua, bukan seminggu dua, banyak airmata pastinya. Dan apa-apa yang tak pernah terlintas di minda kita pun sebenarnya, kita alami dan rasai. Kita nikmati dan teladani. Oh, rupanya luas lagi dunia ini :) Jangan sempitkan dengan angan yang tak kesampaian. Itu semua rezeki.



Dan rezeki ini, jangan besar kepala dengan apa yang kita ada. Contoh, kita ada sebuah Macbook Pro la sebagai contoh sebab tak tahu nak bagi contoh apa. Hehe. Kecil bagi kita, separuh dunia bagi mereka yang lainnya. Rezeki ni nak cakapnya, yang ada dekat tangan pun kalau Allah kata bukan milik kita, terlepas sekelip mata. Sering terjadi kepada saya juga. Macam tu jugak dengan apa apa yang kita ada sekarang, tempat yang kita belajar sekarang, ada orang lain pernah menangis sebab tak dapat peluang yang macam kita dapat. Rezeki belajar sebagai contoh, memang sejak dari kecik nak belajar medik konon la kan, tapi bila dah dapat peluang depan mata, tak terbukak hati pulak nak terima tawaran. Tu pun kita kata tiada rezeki jugak.



Awak awak awak, kita merancang, Allah lah penentu segalanya. Allah tahu apa yang lebih baik bagi awak, Allah tahu bila masa terbaik untuk bagi pada awak, Allah tahu semua tu awak. Sabar la awak, sabar tu saham ke syurga jugak, kan?



Maka nikmat Tuhan yang mana kamu dustakan? Bersyukur, nescaya Allah akan lipat gandakan.


Apa rasanya jika kita terbangun dari tidur, kehidupan yang terkemudian ini hanyalah satu mimpi yang panjang? 


Allah. 



Mungkin lima tahun lagi saya, awak, kita akan menjalani hidup yang kita impikan, atau mungkin masih menafsir jalan kehidupan yang Allah tentukan. 



Untuk lima tahun akan datang, harapan masih ditangan, segalanya masih boleh diusahakan.


Kita penulis cerita kehidupan, Allah penanda betulkan. 













Sunday, March 17, 2013

Puisi : Malam Itu



Assalamualaikum,


Puisi ini adalah puisi yang saya tulis dalam cerita "Di Perhentian Itu", puisi yang Annisa, watak utama tuliskan kepada Amri. 





Malam itu indah

Berwajah lembut dan malu

Malam yang sering menemani

Sendu dan senyum



Kubelai malam itu

Ku sentuh, nikmati dan hayati

Setiap inci raut malam

Supaya membawaku

Kepelukannya yang menghentikan 
tangis dan sedanku…




Tapi part yang last tu diubah sikit, untuk kesesuaian konteks (ke?). Hehe. 
Kawan- kawan doakan saya diberi idea dan kekuatan untuk menulis kembali..




Friday, February 22, 2013

Cinta : Kisah Dongeng Saja



Assalamualaikum,


Kawan- kawan maafkan saya jika ada yang bertanya kenapa dah lama tak post belog. Sibuk sangatkah?

Tak pun sebenarnya, hanya sibuk menyibukkan diri barangkali :-)

Entah mengapa setiap kali jari di kekunci, idea yang mencurah bagaikan terpadam. Umpama marak api disimbah air. Maafkan.

Beberapa hari yang lalu ada seorang rakan yang memuji lagi, post saya yang bertajuk "Cinta Yang Agung Adalah Cinta Yang Gagal". Saya bertanya, apa yang menarik tentangnya? Namun pun cinta yang gagal! Bukan?

Malam hari ini saya ingin berbicara tentang cinta lagi.


*****


Lewat malam itu fikiran saya menerawang lagi. Menjengah kembali layar Bollywood yang ditonton petang tadi. Veer Zaara tajuknya. Tentang cinta teruna dan dara dipisahkan ruang waktu dan masa, halangan keluarga yang pertamanya. Veer, hero yang sanggup mengaku bajingan dan dikurung di penjara 22 tahun lamanya kerana ingin menyelamatkan maruah si dara. Dan Zaara, heroin pula selepas menerima berita yang kononnya kekasih hati, Veer Pratap Singh mati dalam sebuah kemalangan, memutuskan pernikahannya, memilih meninggalkan keluarga dan menunaikan impian keluarga Veer di kampunya halamannya. Begitulah lebih kurang ceritanya.

Bait yang menyentuh kotak fikiran saya apabila Saamiya, peguambela Veer bertanya

Mereka sanggup berkorban demi cinta sebegitu rupa? Adakah mereka ini dewa berwajahkan manusia, atau manusia semulia dewa?

Kurang lebih begitulah pertanyaannya.




Lantas saya tefikir adakah lelaki yang akan berkorban sebegitu rupa untuk seorang wanita yang mencuri hatinya? Atau, adakah wanita yang sanggup mengabdikan dirinya untuk menunaikan impian seorang lelaki yang diserah seluruh jiwa kepadanya?

Gadis,
Usah impikan lelaki seperti Veer jika pengorbananmu tidak setanding Zaara.


Wujud lagikah lelaki yang rela berkorban demi cinta kepada wanitanya? Romeo alaf millenium, masih wujudkah? Atau yang ada hanyalah Don Juan yang berbibir manis mengungkap kata dusta, hanya untuk suka semata?

Begitu banyak persoalan cinta yang bermain di kepala, membuatkan saya berfikir semula. Bagaimana pula saya? (:

Akan adakah lelaki seperti itu juga? Saya yang beginilah. Adakah seseorang yang sudi menerima seadanya? Teringat saya, umi pernah berkata, saya keras kepala orangnya. Barangkali perlukan lelaki yang lebih tuaaaa yang tahu benar caranya memujuk jika mahu saya mengikut kata. Kalau berlawan keras kepala memang tidak akan kemana. Kutub yang sama saling menolak bukan? Sejauh mana kebenarannya saya pun tak tahu. Namun mungkin ada benarnya juga. Barangkali salah satunya faktor keluarga, saya anak sulung berjarak 12 tahun dengan adik lelaki saya. Kemahuan saya banyak diikutkan juga, tambahan saya cucu perempuan keluarga, sentiasa juga dimanja. Mungkin itu yang membentuk perwatakan saya yang sebegitu. Dan pengalaman- pengalaman hidup yang lainnya, membina sekeras tembok untuk menutup lembut didasarnya, kerana runtuhnya tembok itu, itulah saya selemah- lemahnya. 


Jadi dengan saya, kena ada caranya, kata umi lagi lagi. 
Ya, inilah saya. 


Salahlah jika saya yakin suatu hari nanti akan ada seseorang yang faham dan terima ia seadanya?



Mencintai aku dengan seadanya, 
Sanggup menerima insan tak sempurna, 
Atau cinta sebegitu hanya kisah dongeng saja.


OMG : Jiwang gila. Bye. HAHA












Tuesday, February 19, 2013

Sepuluh Semester.



Assalamualaikum,


* I wrote this piece long time ago. Feeling like sharing it now, teheee -.-" *


So many people say, you're weak. You need to be strong. Nobody says you've been to strong, you just need to hold on.


Nobody.

Remarked.


Yesterday I had a presentation, an arabic subject, Fiqh Muamalat. Though I was originally from religious based school but my arabic is not good as in bad, maybe? I admit it is my weakness, verily. I was trying my best to deliver my substantive. Literally. Speaking fluently in arabic seems so hard for me. Was it a curse or something? Well, not saying my English either okay, but my arabic is at worst!


And I start thinking, this is what I'm frigging gonna go through another 7 semesters, 3 years and a half! If I make it, I'll be freaking impressed with myself. Even to survive till the very last semester, I think twice, thrice, triple, Am I going to make it?


I remember, this is one of the things that I want in my life. I used to deadly want it. Really. I rant to few friends, hella I'm gonna drop my course and prolly do cullinary or something fun maybe. Whatever I blundered, not even once I really want to do it. I was just hoping that people will tell me, that this is normal, and I'm doing fine. I just need a little more courage to embrace and everything... everything will be just fine.


Thing about growing up is to be able to make your own choice. I chose. I definitely do not want to regret it. This is what I used to want, and it will stay the way it was. Thank God, for giving me the chance to live this life. Yes, I'm strong enough to go through it. Things weren't easy for the past 20 years of my life, won't bother to go with it. All I need to do is keep moving, pray to ALLAH that He'll help me throughout the journey and everything's gonna be fine. YNWA remember? There'll always someone whose willing to help, someone who care. 


So dear friends,

Have u ever had your second thought about living your dream? What if once, u living it, you look behind, and wishfully want to step back and live another life?


I had it.


Btw, Dear Self. Happy Fourth Semester. Another six ahead. 





Happy new semester, I know it sounds so cliche and I hate the fact that I want to embrace it too. New spirit, new determination. Because we just had to, ain't we? (: