Followers

Sunday, September 8, 2013

ZINE : Pelangi Petang #1

Assalamualaikum,


Apakah Zine?

Zine is most commonly a small circulation self-published work of original or appropriated texts and images usually reproduced via photocopier. 


The exact origins of the word "zine" is uncertain, but it was widely in use in the early 1970s, and most likely is a shortened version of the word "Magazine" with at least one zine lamenting the abbreviation. The earliest citation known is from 1946, in Startling Stories.


If you guys happen to be curious of what is Zine. That's basically what it is, for more history and hikayat of the origin of Zine kindly check it out on Wikipedia yea =p


 Zine ni kira baru baru lah muncul kat Malaysia, kalau yang jenis suka puisi- puisi jalanan atau yang memang follow seniman underground, Zine memang lah platform yang ampuh la orang kata. Gitu karangan SPM mak. Ada yang dibukukan ada yang publish dekat blog, semuanya hanya untuk berkongsi rasa, untuk suka suka, catatan gembira dan airmata :)


Saya nak menulis balik, mungkin saya tak boleh nak berlari terus, tapi saya yakin saya boleh bertatih. Penulisan adalah cinta hati saya, yang telah hilang sayangnya telah lama. Tapi kalau nama pun cinta? Akan sentiasa lahir semula kan? Cuma nanti banyak mana dibaja itu nantilah yang akan menentukan lebat hasilnya, bukan? Saya rasa, saya mulakan perlahan lahan. Yang penting terus jalan. Kepada yang bertanya, bila nak menulis kembali. Inilah mulanya, insyaAllah. Mohon ditembak dan dikirim doanya selalu ya kawan kawan? :)




___________________________________________________________________________________




Pantai Cinta Berakhir (PCB)

Aku berjanji
Nanti hari hari yang 
Akan kita lalui 
Kan kubawa kau kemari
Lihat bumi disapa mentari

Mungkin nanti kita bercerita
Tentang kisah kisah luka
Sepanjang jalan
Sebelum kita, dipertemu Tuhan

Dan pada waktu itu
Kita bersulam tangan
Berbalas senyuman.


Tyra Hanim. 27/7/2013






2 comments:

Shafiq Said said...

selamat menulis kembali. :)

Tyra Hanim said...

terima kasih, doakan :)